»Prosim, pomagajte naši reprezentanci, da bo premagala Nemčijo in se uvrstila naprej. Potem pa bodo moji rojaki, čeprav jih je tu bolj malo, navijali za Slovenijo,« je skupino slovenskih navijačev, oboroženih z zastavami, šali, dresi, harmoniko in alkoholom, ogovorila mlada in simpatična švedska novinarka Frida. Švedi so za napredovanje nujno potrebovali zmago, takšen razplet pa bi bolj ustrezal tudi Sloveniji, saj bi tako v drugi del – šteto brez tekme proti Poljakom – odnesla dve točki zaradi zmage s Švedi (27:25), ob napredovanju Nemcev pa zaradi remija (34:34) le eno.

A želja blondinke Fride, ki so se ji na obrazu poznale posledice četrtkove novinarske žurke (prireditelji v Innsbrucku so ob prostem dnevu na EP vse akreditirane predstavnike sedme sile povabili na zabavo in nočno sankanje na enega izmed okoliških hribov), je kljub podpori več kot 100 slovenskih navijačev ostala neuresničena. Tekma Nemčija – Švedska (pred njo je evropska zveza EHF na novinarski konferenci podaljšala do leta 2013 sodelovanje z Adidasom, ki opremlja štiri od 16 reprezentanc na EP, k sodelovanju pa nagovarja tudi slovensko) se je namreč končala z minimalno zmago čete selektorja Heinerja Branda (30:29) in Skandinavci so morali kot zadnji v skupini C predčasno zapustiti Innsbruck.

Na tekmi za prvo mesto v skupini C v Innsbrucku (tu se je včeraj začelo še EP v bobu in skeletonu, na katerem nastopa tudi Anže Šetina, ki si je že zagotovil tudi olimpijsko vozovnico za Vancouver) je rokometni lisjak Serdarušić poskrbel za veliko presenečenje, saj je za Poljake pripravil obrambo 3-2-1. Na krilih fantastičnega Gorazda Škofa (v prvem polčasu 13 obramb, v drugem še deset) so Slovenci prevzeli pobudo na igrišču, v 15. minuti pa je Serdarušić poskrbel za novo senzacijo – kar naenkrat je zamenjal vseh šest igralcev v polju! Po devetih izenačenjih v prvem polčasu so Slovenci v 40. minuti povedli z 22:19, a so jih Poljaki ujeli, do konca tekme pa je sledilo še sedem izenačenj.

Ko je Slovenija pet minut pred koncem povedla s 30:26, je kazalo, da so Poljaki dokončno na kolenih. Med izključitvijo Mihe Žvižeja so se približali na 29:30, po zapravljeni priložnosti Davida Špilerja pa so nasprotniki pol minute pred koncem izenačili. Slovenija je krenila v zadnji napad, Renato Vugrinec pa je odlično našel Žvižeja na šestmetrski črti. Poljaki so v zadnji sekundi nad njim naredili prekršek, viden iz vesolja, toda norveška sodnika nista piskala očitne sedemmetrovke in Sloveniji ukradla zmago.

Komentar: Slovenci v Innsbrucku danes nad Poljake, pesti držimo tudi za Švede (video)