Kot so zapisali v utemeljitvi, bo Finkova nagrado prejela za svojo "izjemno umetniško silo, s katero osrečuje ob neštetih pevskih nastopih po vsem svetu ljubitelje glasbe in je kljub svetovnemu slovesu ostala skromna in glasbeno tesno povezana s svojo novo domovino Koroško".

Finkova, rojena v Argentini, sodi med najuspešnejše vokalne interprete slovenskega rodu. Imela je številne koncerte po vsem svetu, posnela več zgoščenk in bila za svoje delo večkrat nagrajena, med drugim je leta 2002 prejela nagrado Prešernovega sklada. Poročena je z visokim predstavnikom mednarodne skupnosti v BiH, bivšim avstrijskim veleposlanikom v Sloveniji Valentinom Inzkom.

NSKS in KKZ bosta jubilejno 31. Tischlerjevo nagrado podelila v četrtek, 28. januarja, ob 19. uri v Tischlerjevi dvorani Slomškovega doma v osrednjem poslopju Mohorjeve družbe v Celovcu. Dogodek bo pospremil kulturni program.

Tischlerjeva nagrada je poimenovana po Jošku Tischlerju, ustanovitelju NSKS in prvem ravnatelju ter "očetu" Slovenske gimnazije v Celovcu. Nagrada, ki jo podeljujejo od leta 1980, je največje priznanje, ki jo podeljujejo med slovensko manjšino na avstrijskem Koroškem. Namenjena je slovenskim rojakom ali ustanovam tako iz zamejstva kot iz sveta in Slovenije.