Sklep je utemeljila z navedbo, da je bilo "v medijih objavljenih nekaj člankov o poteku investicije v nadomestni blok TEŠ, predvsem z negativnim predznakom glede sodelujočih in koristnosti investicije". Pri tem velja opozoriti, da smo v Dnevniku prvi prispevek o domnevnih nepravilnostih pri pripravi 1,1 milijarde evrov vrednega projekta objavili že novembra lani. Takrat smo razkrili dvojno vlogo dolgoletnega dobavitelja domačih termoelektrarn in vplivnega lobista Petra Kotarja. Ta v Sloveniji zastopa eno od podjetij iz koncerna Alstom, ki bo TEŠ dobavil tehnološko opremo za blok 6, pri čemer je razpis za omenjeni posel pripravilo Kotarjevo podjetje CEE, ki je tudi sodelovalo pri izbiri dobavitelja.

Ali bo "celovita informacija", ki jo bo vladi dal HSE, vsebovala tudi podatke o vlogi podjetje CEE pri pripravi projekta in izboru izvajalca, nam včeraj ni uspelo izvedeti. Prvi mož HSE Borut Meh bo namreč zaradi službene poti v tujino za naša pojasnila dosegljiv danes.

Če je minister za gospodarstvo Matej Lahovnik še v sredo zatrjeval, da 690 milijonov evrov vredne pogodbe o dobavi opreme ni videl, je bil včeraj že "prepričan, da mora vlada pogodbo dobiti na vpogled". Pri tem "ni želel presojati, ali bo ta pokazana tudi javnosti". Ponovil pa je, da ne vidi razloga proti javni objavi protikorupcijske klavzule, ki jo pogodba po zagotovilih vodstva HSE vključuje. Naj spomnimo, da se tudi z vsebino omenjene klavzule na ministrstvu še niso neposredno seznanili, ampak so o tem pridobili le pojasnilo nadzornega sveta holdinga.

"Strinjam se, da se morajo pri tako veliki investiciji ovreči vsi sumi korupcije. Energetsko dovoljenje za blok 6 je bilo sicer izdano že julija 2006, pogodbo, vredno 690 milijonov evrov, pa je podpisal predsednik uprave TEŠ Uroš Rotnik, parafirala pa člana takratnega vodstva HSE Jože Zagožen in Viljem Pozeb," je ponovil Lahovnik in dodal, da se mu ne zdi nič nenavadnega, da s pogodbo za največjo energetsko naložbo ni bil seznanjen. Pri tem se je skliceval na formalne razloge. "Nenavadno bi bilo, če rečem, naj mi prinesejo vse pogodbe, da jih pogledam," je dejal Lahovnik in pojasnil, da je edina formalna pot zahteva vlade kot skupščine HSE, saj imata tako TEŠ kot holding svoji upravi in nadzorne svete.

Čeprav je vlada včeraj razpravljala o bloku 6, še vedno ni jasno, ali in kdaj bo v proceduro vložila zakon o poroštvu za financiranje bloka 6. Minister za finance Franc Križanič je včeraj dejal le, da bodo državna poroštva "prišla na mizo", ko bo investicijski načrt "do te mere zrel". Finančni minister se je prav tako izognil odgovoru na vprašanje o njegovi dvojni vlogi v projektu. Kot je znano, je bil Križanič leta 2005 član strokovne komisije za pregled in oceno investicijske dokumentacije za blok 6, ki je predlagala zvišanje njegove nazivne moči s 520 na 650 megavatov. Leto dni kasneje pa je sedanji finančni minister sodeloval pri pisanju študije o makroekonomskih, socialnih in drugih učinkih gradnjega novega bloka za Slovenijo.

Kot je bilo včeraj moč razumeti Križaniča, bo končna lastna cena električne energije iz bloka 6 višja od predvidenem ki znaša okrog 55 evrov na megavatno uro. "Finančni izračun cene temelji na oceni, kakšen bo strošek kvot za emisije ogljikovega dioksida in kakšen bo davek na izpuste, ki ga bo vlada v okviru zelene reforme predvidoma dvignila. Ta strošek bo do neke mere večji, kot je bil po začetnih izračunih, sedanjih investicijskih načrtov pa še ni videl," je poudaril finančni minister.