To je prvi mož direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač 11. januarja zapisal na spletni strani Razgledi.net. Njegova izjava je včeraj izzvala oster odziv predstavnikov državnih institucij, ki bdijo nad porabo javnega denarja. Medtem ko se je namestnik predsednika računskega sodišča Tomaž Vesel včeraj "vprašal, ali naj se država zaradi takšnega razmišljanja raje umakne iz vodenja vseh projektov", predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos od Kopača "pričakuje, da bo sume kaznivih dejanjih sporočil pristojnih organom".

Kopač je sicer na Razgledi.net komentiral prispevek o smiselnosti gradnje šestega bloka TE Šoštanj in nacionalni energetski politiki do obnovljivih virov energije. V razpravo o bloku 6 in provizijah se je na istem portalu spet vključil tri dni pozneje. V novem zapisu je poudaril, da "marsikaj bere", pri čemer je eksplicitno omenil Dnevnik, in dodal, da "se mu zdi (naše poročanje, op. a.) celo verjetno, a da dokazov nima prav nobenih".

Kopač je imel pri tem bržčas v mislih naše razkritje o dvojni vlogi poslovneža Petra Kotarja pri bloku 6. Ta je večinski lastnik podjetja CEE, ki je za TEŠ sestavilo razpis za dobavo opreme, njegovi uslužbenci pa so sodelovali tudi pri izbiri dobavitelja. Obenem pa je Kotar v Sloveniji že več let zastopnik hrvaškega podjetja iz koncerna Alstom, ki bo v Šoštanj dobavil opremo, pred leti pa je kot zastopnik poslovno sodeloval tudi s švicarskim Alstomom, ki je sodeloval v pogajanjih pred podpisom pogodbe o dobavi. "Upam pa, da bo vodstvo TE Šoštanj malo bolj ažurno v pojasnjevanju celotnega procesa, za katerega sem že prejšnjikrat rekel, da je bil slabo voden, a predvsem po krivdi Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), ki se do prihoda Boruta Meha skoraj v nič v zvezi z blokom 6 ni vtikal," je 14. januarja še zapisal Kopač.

Njegove izjave o "provizijah, ki pa ne opravičujejo nasprotovanja projektu", so včeraj "presenetile" prvega namestnika računskega sodišča Tomaža Vesela. "Če privolimo v takšno razmišljanje, je bolje, da država ne izvaja nobenih projektov," je dejal Vesel. Prvi mož protikorupcijske komisije Drago Kos pa od Kopača "pričakuje, da bo v skladu z zakonom o kazenskem postopku pristojnim organom prijavil sume kaznivih dejanj". "Če pozna razloge za sume, ki jih izraža, bi pričakoval, da je gospod Kopač to že storil. Če o razlogih za sum ne ve nič, pa je izrazito neodgovorno, da o tem javno govori, ker s tem na projekt meče slabo luč. Gre za prehude obtožbe, o katerih ne moremo prelahkotno polemizirati," je poudaril Kos. Komisija, ki jo vodi, sicer že od začetka leta preučuje okoliščine podražitve bloka 6 s prvotno predvidenih 650 milijonov evrov na 1,1 milijarde evrov in Kotarjevo vlogo v projektu.

Janez Kopač je včeraj, ko smo ga zaprosili za dodatno obrazložitev izjave, pojasnil, da "ta temelji izključno na branju zapisov v Dnevniku". Na več vprašanj pa nam je odgovoril s pojasnilom, da drugih indicev ali podatkov o kakšnih provizijah nima. "Sem pa vsekakor zelo zainteresiran, da bi se vsi sumi razčistili," je še dodal Kopač, ki smo ga neuspešno spraševali tudi, ali ocenjuje, da bi podrobnejša preiskava sumov upočasnila gradnjo bloka 6 in ali meni, da bi morali pristojni organi ob sumih zamižati le zato, da se projekt nemoteno izpelje.

primoz.cirman@dnevnik.si