"Prejeli smo več anonimnih prijav in tudi en javni poziv, zato se bomo zadeve lotili," je pojasnil Kos. Kot smo že poročali, gre za 690 milijonov evrov vreden posel, v katerem se na dveh straneh pojavlja dolgoletni dobavitelj domačih termoelektrarn Peter Kotar. Ta je večinski lastnik podjetja CEE, ki je za TEŠ sestavilo razpis za dobavo opreme, svetovalo pri dobavi, pripravilo pripadajočo dokumentacijo in predinvesticijsko študijo, uslužbenci podjetja pa so sodelovali tudi v dveh komisijah, ki sta naročniku pomagala v postopku izbire dobavitelja. Obenem je Kotar že več let v Sloveniji zastopnik hrvaškega Alstoma, ki je v lasti francoskega koncerna, v minulih letih pa je poslovno sodeloval tudi z Alstomovo švicarsko družbo. Komisijo naj bi zanimali tudi vzroki za podražitev projekta s prvotno predvidenih 650 milijonov evrov na 1,1 milijarde evrov in potek pogajanj z Alstomom. Tehnološka oprema sicer predstavlja dve tretjini stroškov celotnega projekta.

Kos včeraj ni izključil možnosti, da bo komisija preučila tudi drugi veliki posel, povezan z gradnjo bloka 6. Gre za 76 milijonov evrov vreden nakup naprave za razžvepljevanje plinov, ki jo bo izdelal in dobavil konzorcij treh podjetij, med katerimi je tudi Engineering Doberšek, ki ima v lasti 24 odstotkov CEE. Prav to podjetje pa je tudi pri tem poslu pripravilo razpis in za tehnično komisijo TEŠ mesec dni pregledovalo tudi obe prispeli ponudbi. "Lahko bi šlo za konflikt interesov, a bomo morali pred kakršno koli natančnejšo oceno ugotoviti vse okoliščine posla," je poudaril Drago Kos.

Medtem ko je generalni direktor Holdinga slovenske elektrarne (HSE) Borut Meh je že v torek napovedal, da bo razpis za razžvepljevalno napravo preučila holdingova skupina za aktivni nadzor investicije v blok 6, je nekdanji prvi mož HSE Jože Zagožen zatrdil, da kot generalni direktor holdinga ni bil seznanjen s konkretnimi posli v TEŠ.

"Kolikor vem, je pri bloku 6 vse potekalo zakonito, saj je TEŠ posle oddajala z javnimi razpisi, česar ji ne bi bilo treba. Poleg tega je imel holding v mojem času dva generalna direktorja in za investicije je bil zadolžen drugi (Damijan Koletnik, op. a.)" je dejal Zagožen, ki je med predlanskim novembrom in lanskim septembrom, torej v obdobju, ko je TEŠ sklenila posel o dobavi razžvepljevalne naprave, sedel v njenem nadzornem svetu. "Podrobnosti glede tega posla se trenutno ne spomnim iz glave," je dodal Zagožen.

Na vprašanje, ali je kdo od pogajalcev na slovenski strani od Alstoma v poslu s tehnološko opremo zahteval provizijo, je Zagožen, ki je bil pred podpisom pogodbe na pogovorih na sedežu Alstoma v Parizu, odgovoril, da "za to sliši prvič". "Sam se nisem mogel posebej dogovoriti z nikomer, saj ne govorim angleško ali francosko. Pogajanja so bila sicer zelo trda," je pojasnil Zagožen. Ob tem je priznal, da Kotarja pozna še iz časov pred vodenjem HSE. "V času vodenja družbe sem se z njim bežno srečal dvakrat ali trikrat, a nikoli nismo govorili o naložbi v blok 6," je razložil Jože Zagožen.

primoz.cirman@dnevnik.si