Zimski plavalci se bodo na blejskem Grajskem kopališču merili v 12 disciplinah, najbolj vzdržljivi pa bodo preplavali 450 metrov. Največ udeležencev (389) bo iz Finske, od koder zimsko plavanje izvira, 91 iz Rusije, 62 iz Velike Britanije ... Na tekmovanje se je prijavilo tudi 32 plavalcev iz Slovenije, med njimi pa se bo v jezero podal tudi blejski župan Peter Fajfar.

Na sporedu ne bodo le "resne" plavalne discipline, kot so preizkušnje na 25- in 50-metrskih razdaljah ter štafetne tekme in daljinsko plavanje, temveč tudi takšne, ki bodo poskrbele za dobro razpoloženje udeležencev in gledalcev: plesni nastopi, pingvini (udeleženci se morajo za trenutek potopiti v vodo) in skupinski nastop (sestavljen iz nastopa na kopnem in v vodi).

Zimsko plavanje poteka pod okriljem Svetovne organizacije za zimsko plavanje (IWSA) in organizacije Suomen Latu, ki je ena največjih športnih organizacij na Finskem z več kot 60.000 člani.

Naslednji teden pa bo Bled v znamenju masters iger, namenjenih tekmovalcem, ki so starejši od 25 oziroma 30 let. Na Bledu jih med 25. in 31. januarjem pričakujejo več kot 3000 iz 42 držav, polovica bo Slovencev. Merili se bodo v alpskem smučanju, teku na smučeh, biatlonu, smučarskih skokih, hokeju na ledu in futsalu.

Prireditelji tekmovanja so povabili tudi nekaj znanih nekdanjih športnikov, med drugimi smučarje Jureta Koširja, Reneja Mlekuža, Draga Grubelnika in Gregorja Grilca. Pozornost pa vzbujajo tudi starejši udeleženci iger, letos bosta tekmovala tudi 90-letnika Ernst Berger iz Švice in Rolf Hauge iz Kanade. Tekmovanja bodo potekala v več gorenjskih krajih (Bled, Kranjska Gora, Kranj, Žiri, Pokljuka ...), igre pa se bodo začele s slavnostnim odprtjem 25. januarja v športni dvorani na Bledu.