Mazejeva je bila edina od Slovenk, ki se je uvrstila v finalno vožnjo. Preostale so bile daleč od najboljše trideseterice. Ilka Štuhec je imela 44. čas prve vožnje (+3,91), Ana Drev je bila 51. (4,56), Maruša Ferk 57. (5,04), Ula Hafner je svoj prvi nastop na tekmi najvišjega ranga končala na 68. mestu (6,19), Ana Bucik pa je na svojem debiju v svetovnem pokalu odstopila.

Mazejeva je obrambo lanske veleslalomske zmage začela s številko sedem in na tem mestu s sekundo in 74 stotinkami zaostanka za Zettlovo tudi končala. Nekaj časa je nepremično gledala v zaslon z rezultati, potem pa zmajevala z glavo. "V prvi vožnji sem skušala zelo močno napadati. Bila pa sem preveč agresivna in tak pristop ni bil pravi za tokratni sneg na Pohorju. Bolj z občutkom bom morala voziti in bolj pametno odsmučati v finalni vožnji," je po prvem nastopu, ko je bila 14., dejala Mazejeva. Zadovoljna pa ni bila niti po finalu na smučišču, na katerem je bila prva leta 2005 in 2009, leta 2002 pa druga.

"Mogoče je bila druga vožnja vseeno boljša kot prva. Predvsem z zgornjim delom sem bolj zadovoljna, v spodnjem pa sem naredila napako in me je vrglo iz linije. Danes je bilo težko tekmovati. Razlike so bile velikanske. Proga je bila zelo lahka in boljše so bile tiste, ki so se bolje znašle na taki postavitvi. Žal v prvi vožnji nisem našla pravega občutka. Nisem bila niti polna energije kot običajno. Pozna se mi, da sem imela nedavno težave z boleznijo. Po bolezni se je vedno težko vračati. Mislim, da bo na slalomu bolje, ker ne bo potrebno imeti toliko občutka, kot tokrat, potem tudi ne bo ravninskega dela, kot na zgornjem delu veleslaloma. Imam tudi dobro številko in bom dala vse od sebe, da bi dosegla dober izid," je menila Mazejeva.

Štuhčeva, trikratna mladinska svetovna prvakinja in povratnica v pokal po dveh operacijah in dvajsetih mesecih premora, je bila tokrat druga najboljša Slovenka. "Z zgornjim delom sem zelo zadovoljna. Čutila sem, da sem dobro na poti. Spodnji del pa težje ocenjujem. Progo sicer zelo dobro poznam, toda pozna se mi, da mi manjka še veliko treninga. Proga je bila ob moji številki zelo dobro pripravljena. Hvala organizatorjem, bilo je namreč tako, kot da pred mano ni peljala še nobena tekmovalka. Proga je bila tudi tekoče postavljena, brez ostrih zavojev in je dovoljevala uvrstitev v finale tudi višjim štartnim številkam."

Drevova, najboljša slovenska alpska smučarka na OI pred štirimi leti v Torinu (deveto mesto v veleslalomu), v tej zimi še ni bila med prvo trideseterico svetovnega pokala in je še brez norme za OI prihodnji mesec v Vancouvru. "Niti sama nisem čutila, da sem šla tako počasi. S časom v cilju sem bila zato zelo neprijetno presenečena. Mislim, da bo potrebno bolj natančno analizirati, kaj je šlo narobe. Napadla sem sicer na vse, vendar očitno ni šlo v pravo smer... Proga je bila v dobrem stanju. Upam, da si bom olimpijsko normo priborila že jutri na slalomu z dvema dobrima vožnjama. Me pa zelo ovirajo visoke štartne številke. Še nisem izgubila upanja in se bom do konca borila."

"Zelo optimistično sem bila pripravljena na današnjo tekmo. Na ogrevanju sem se zelo dobro počutila, zelo dobro sem se pripravila na start. Tudi pognala sem se s starta na vse ali nič. Ko sem prišla v cilj, sem bila zelo razočarana in sem še vedno... Potrebno bo čim prej pozabiti to tekmo. Jutri je še ena in upam, da bom nastopila bolje in končno dvignila roke v zrak od veselja," pa je pojasnila Ferkova, poleg Mazejeve edina slovenska dobitnica točk pokala v tej zimi. Lani je bila na Zlati lisici 15. v veleslalomu in 21. v slalomu ter 12. v skupnem točkovanju.

Tokrat se za razliko od lanske lisice Slovenke niso vpletle v boj za visoka mesta, kar je bilo jasno že po prvi vožnji. Po njej je Zettlova vodila, Američanka Lindsey Vonn je vpisala drugi čas z zaostankom 0,54 sekunde, tretjega Pärssonova (+0,55), četrtega pa Riescheva (+0,68). Slednja je na drugi progi peljala izvrstno in je bila vodilna še pred nastopom Zettlove, kar je pomenilo, da je osvojila svoje prve veleslalomske stopničke v karieri. Triindvajsetletna Avstrijka je na koncu dosegla prvo zmago v pokalu in sedmo v karieri; vse ima v veleslalomih. Velika osmoljenka tekme pa je bila ponovno Vonnova, saj se je zapletla tri vratca pred ciljem finalne vožnje in tretjič zapored odstopila v tej disciplini, ima pa že dva slalomska odstopa.

Vonnova je kljub temu ostala v skupnem vodstvu pokala (894 točk), vendar je Riescheva zmanjšala zaostanek na vsega 32 točk. Tretja je Zettlova (729), vodilna v veleslalomskem seštevku (365), četrta Pärsonova (611) peta pa je ostala Mazejeva (434). Najboljša slovenska alpska smučarka je v veleslalomskem seštevku tretja (222); pred njo je še svetovna prvakinja Nemka Kathrina Hölzl (331).

V nedeljo bo pohorska strmina gostila še slalom.