Medtem ko so imeli še ob polletju lani neverjetnih 20 milijonov evrov čiste izgube, kar se je poznalo tudi na poslovanju obeh največjih delničarjev, Nove KBM in Pozavarovalnice Sava, jim jo je uspelo v drugi polovici leta skorajda izničiti. Izguba zavarovalnice se je namreč po neuradnih podatkih ustalila pri "samo" še 1,3 milijona evrov. Zgolj za primerjavo: leto prej so ustvarili 2,8 milijona evrov čistega dobička.

V zavarovalnici, ki jo vodi Drago Cotar, so povedali, da se je vrednost zbranih kosmatih premij in likvidiranih kosmatih škod gibala v skladu z razmerji iz rebalansa načrta, ki so ga naredili zaradi junijskih katastrofalnih škod. Medtem ko so premije zrasle za 5,6 odstotka, na 265,9 milijona evrov, so škode poskočile kar za petino, na 189,9 milijona evrov.

Kljub vsemu pričakujejo, da bo letošnje poslovanje precej boljše. "V letu 2010 načrtujemo, da bi zbrali 260,5 milijona evrov premije, škode bi želeli ohraniti do ravni 160,3 milijona evrov, poslovno leto pa skleniti z dobičkom 10 milijonov evrov," so pojasnili. Četudi bi se ponovil obseg škod iz leta 2009, verjamejo, da imajo glede na izvedeno dokapitalizacijo dovolj sredstev za zagotavljanje varnosti zavarovancev. "Dodatnega pritiska na zvišanje rezervacij ne pričakujemo," so povedali.

Bodo morali zaradi vse pogostejših izjemnih škod dražiti premije? "Odločitve glede tega še niso sprejete. Kar zadeva avtomobilska zavarovanja (in nasploh zavarovanja, ki so občutljiva za vreme), pa bomo tudi v prihodnje namenili posebno pozornost segmentaciji. To pomeni, da ne računamo na vsesplošno dražitev zavarovanj, ampak individualno obravnavo naših zavarovancev," so odgovorili.

tomaz.modic@dnevnik.si