Dogodki minulega leta so razkrili potrebo po spremembi načina razmišljanja o globalnih tveganjih ter njihovem obvladovanju, v danes predstavljeni publikaciji Global Risks 2010 opozarja Svetovni gospodarski forum. Različna področja tveganja so danes izjemno prepletena, zato se morajo države bolj kot kadarkoli prej proti njim boriti na globalni ravni. To pa bo mogoče doseči le, če bodo odločevalci temeljito prevetrili sodobne vrednote ter načine obnašanja, ugotavlja poročilo.

Global Risks 2010 kot glavno skrb izpostavlja vpliv finančne krize ter socialnih in političnih posledic visokih stopenj brezposelnosti v številnih velikih svetovnih gospodarstvih. Trenutni zdravstveni, izobrazbeni ter zaposlitveni modeli so se znašli pod velikim pritiskom zaradi fiskalne krize kljub daljnosežnim posledicam podaljševanja pričakovane življenjske dobe.

"Številne države so se v minulem letu izpostavile tveganju s poslabšanjem fiskalnega položaja ter so obremenjene z izjemno visokimi stopnjami dolga. To bi lahko predstavljalo pritisk na realne obrestne mere, zaviralo gospodarsko rast in podaljševalo čas visokih stopenj brezposelnosti," je ob predstavitvi poročila dejal glavni ekonomist švicarske družbe Zurich Financial Services Daniel M. Hofmann.

Poročilo opozarja tudi na vpliv globalne recesije na zmanjševanje investicij v infrastrukturo, še posebej na področju energetike in kmetijstva, ter povečevanja stroškov za zdravljenje kroničnih bolezni. Ti žgoči problemi se niso pojavili čez noč, pač pa je recesija omejila sposobnost odločevalcev, da bi jih učinkovito naslovili, ugotavlja poročilo.

Še posebej problematično je področje energije, kjer je padec cen nafte sicer ustrezal porabnikom, vendar je povzročil tudi velik upad investicij v nujno potrebno energetsko infrastrukturo ter projekte obnovljivih virov energije. Prav v tem obdobju so se vlade, gospodarski subjekti in končni porabniki pričeli zavedati potrebe po energetski varnosti, ki naj bi jo zagotovili obnovljivi viri energije ter zmerne cene.

Če se bo upadanje investicij v energetsko infrastrukturo nadaljevalo, bo globalno gospodarstvo v prihodnje še bolj občutljivo na zviševanje cen nafte, opozarjajo strokovnjaki. Nujne so tudi investicije v proizvodnjo hrane, vodno oskrbo, transport in obvladovanje klimatskih sprememb. Vlade bodo na teh področjih morale delovati z roko v roki z zasebnim sektorjem, opozarja poročilo.

Med tveganji, ki jih izpostavlja Global Risks 2010, so tudi transnacionalni kriminal in korupcija, spletna tveganja ter izguba biodiverzitete. Poročilo ugotavlja, da bodo morali biti odločevalci v prihodnje bolj pripravljeni sprejemati skupne strategije ter izvajati učinkovit globalni nadzor. Sicer bodo današnja tveganja postala jutrišnje krize, poudarjajo.