Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam in delodajalski partnerji, Zbornica založništva, knjigotrštva, grafične dejavnosti in radiodifuznih medijev pri Gospodarski zbornici Slovenije in Sekcija za les in papir pri Združenju delodajalcev Slovenije, so podpisali nov aneks h kolektivni pogodbi časopisno-informativne, založniške in knjigotrške dejavnosti.

Na podlagi podpisanega aneksa se osnovne plače zaposlenih v omenjeni dejavnosti za december 2009 povečajo za dva odstotka. V ta dvig je vključeno tudi dodatno povečanje januarskih plač 2009, določeno zaradi višje dejanske inflacije v letu 2008, so sporočili iz Pergama.

S tem se dejanske plače zaposlenih decembra 2009 povečajo tudi za več kot dva odstotka, saj se zaradi dviga osnovnih plač sorazmerno povečajo tudi vsi dodatki. "Tako je socialnim partnerjem uspelo dvigniti dejanske plače vseh zaposlenih v dejavnosti, kar je eden od redkih standardov v kolektivnih pogodbah in tudi eden od redkih dvigov v kriznem obdobju," navaja sporočilo, ki ga je podpisal predsednik Pergama Dušan Rebolj.

Takšen dogovor bo skupaj s pričakovanim dvigom minimalne plače zagotovil tako dvig najnižjih plač kot tudi dvig plač srednjih in visokih kadrov, še poudarjajo v sindikatu.