Z nekaj koraki zaostanka na vrhu famoznega vzpona na smučišče Alpe Cermis za večno tekmico zadnjih dveh sezon Justyno Kowalczyk. "Morda sem na koncu izgubila zmago, a je vse ekstremen uspeh," je povedala nekaj ur po koncu, ko so pakirali prtljago za pot domov.

Kaj je odločilo?

Ko sedajle, tri ure po tekmi razmišljam, so bile razlike v malenkostih. Sama sem celotni klanec Alpe Cermis pretekla v istem ritmu, težko pa mi je bilo narediti preskok v hitrejši ritem. Prav v tistem zgornjem delu cik-cak veleslaloma med vratci bi morala pospešiti za Justyno, a mi je bilo težko. V cilju nisem bila na smrt utrujena, kot sem videla njo.

V takih trenutkih, ko nekdo lovi v klanec, ima običajno psihično prednost. Je bilo to odločilo?

Nekaj je morda tudi na tem. Vendar se zelo veselim, da je moje stanje sedaj zelo v redu. Nisem pretirano utrujena. Očitno Tour ne bo pustil posledic. Zavedam se, da sem v vrhunski formi, a gledamo naprej. To je bila le ena tekma, ki je odločala o Touru, sezona je še dolga.

Lov na zmago dan za dnem. Dosegli ste neverjeten niz na Touru, tri zmage, stopničke... Sedaj sta se s trenerjem odločila, da vendarle nadaljujeta že na naslednjem prizorišču svetovnega pokala v Otepaee. Kako vam uspe, da ste vseskozi motivirani?

Sem v tako dobri formi. Ni me strah tekem, kot ob začetku sezone. Sedaj sem v takem ritmu, da je zabavno tekmovati. V ekipi vlada sijajno vzdušje. Hecamo se. Super se počutim v svojem telesu. Super je vse delati. Tako vlada vzdušje novih izzivov. V slogu, dajmo še videti, kaj bo. Želimo čim bolj izkoristiti tudi sedanje sposobnosti. Olimpijske igre v Vancouvru so le del tega.

V soboto ste na tiskovni konferenci Mednarodne smučarske FIS zveze dejali, da bi tekmece odšprintali tudi petkrat in ne samo trikrat na letečih ter končnem cilju, če bi bilo potrebno?

To je to. Uživam, ko tekmujem. V formi se lahko igram. Vidim, da imam sedaj eno prednost pred ostalimi, pomagale so odlične smuči in tako sem se lahko tudi taktično igrala z njimi. Sedaj znam tudi taktično prebrati, kaj bodo delale ostale. Za Kowalczykovo in Follisovo se nisem zmotila niti v soboto niti danes. A to je možno delati le v vrhunski formi. Vendar ko zmagujem, hitro pozabljam, kako težko je bilo poleti na pripravah. Tedaj si govorim, dosti je, to je zadnje leto. Ko zmagujem, pozabim.

Trener je omenil trenutek deset minut pred sobotno tekmo, ko ste ob začetku sneženja v splošni paniki s smučmi v vseh ekipah mirno pritrdili, da ni pomembno, katere smuči boste vzeli, saj bodo vse prave.

Vedela sem, da bodo prave. Na zadnjem testu sem imela dober občutek in prepričana sem bila, da me ne bodo zafrknili. Popolno zaupanje. Še kako se zavedam, da živim svoje sanje, tudi če ne zmagam. Sem ena najboljših in zame je to vauuu, nekaj velikega.