Povzročil je pravo evforijo, saj so zanj prvi sprejem pripravili že sinoči v Kranju. "Super. Kako ne bom vesel. Presenetil sem celo samega sebe. Cilj je bila uvrstitev med najboljših deset in predvsem uživanje v letenju," je bil vidno zadovoljen Robert Kranjec, ki je imel po sobotni zmagi in včerajšnjem drugem mestu še obilo obveznosti, zato smo ga na telefon ujeli, ko se je v družbi žene Špele (brez hrupa sta se poročila v Indoneziji) že vozil proti domovini.

Vseskozi ste govorili, da vam malo manjka do vrhunskega rezultata.

Na novoletni turneji se mi nikakor ni izšlo. Ko sem imel dobre razmere, sem skočil slabo, ko so bile slabe, je bil nastop dober. A najpomembneje je bilo, da sem se tudi s slabimi skoki uvrščal okrog 20. mesta, kar v prejšnjih sezonah ni bil običaj. Počutim se super. Razlika glede na minule tekme je v tem, da sem si povrnil pravi občutek v počepu. Spet čutim noge in se lahko dobro peljem. Ni mi treba preveč razmišljati o tehniki skoka.

Zmagali ste v Avstriji, ki ima najmočnejšo reprezentanco na svetu, in jo je spodbujalo 30.000 navijačev. Primerjava s Planico.

Na Kulmu je bilo tudi veliko slovenskih navijačev. V Planici je vedno najboljše, saj mi tam gledalci dajo neko posebno energijo.

Letošnjo sezono ste izjemno mirni.

Tudi, ko mi v Engelbergu ni šlo, sem ostal miren. Ne dogaja se mi več, da bi me vrglo iz tira, če naredim napako in je uvrstitev slabša od želja. Včasih sem bil veliko bolj nervozen. Če si živčen, s tem nič ne dosežeš. Vedel sem, da sem dobro delal, skoki so bili na visokem nivoju, manjkal je tisti pravi občutek in klik, ki ga skakalci potrebujemo za uspeh.

Boste ostali v stiku s svetovno elito.

Upam. Ko sem poleti prišel na stopničke, sem bil nato na naslednjih tekmah vselej pri vrhu.

Kako je na vaš uspeh reagirala konkurenca?

Prvi dan sem jih tako presenetil, da so me malo debelo gledali. Avstrijci so se smejali in mi čestitali. Včeraj so me že jemali kot enega izmed kandidatov za visoko uvrstitev.

Primerjava zmag v Kuusamu 2005 in na Kulmu 2010.

Obakrat zmage nisem pričakoval. Tudi leta 2005 sem imel za seboj uspešno poletno sezono, saj sem zmagal na tekmi za veliko nagrado, a se mi nato zimska sezona z olimpijskimi igrami v Torinu ni izšla po pričakovanjih. Uspeha s Kulma sem bolj vesel, ker sem že začel izgubljati prave občutke za dobre skoke. Vedno sem imel težave na tekmah okrog novega leta, zlasti na novoletni turneji, ko sem bil od vrha veliko bolj oddaljen, kot sem letos. Običajno mi gre boljše v drugem delu sezone.

Po uspešnem nastopu na Kulmu so zrasli apetiti za olimpijske igre in svetovno prvenstvo v Planici.

Že od nekdaj govorim, da na velikih tekmah nekaj veljajo le kolajne, zato je zame četrto mesto enako petdesetemu. Tisto, kar sem pokazal na letalnici, bom zdaj tudi na 120-metrskih napravah.

Kako ste proslavili zmago?

Še ni bilo časa. Po sobotni zmagi smo imeli protokolarne obveznosti v šotorih in na novinarski konferenci, da sem v hotel prišel šele ob šestih zvečer. Odšel sem v savno, na večerjo in spat.

Letos veliko časa preživite tudi v vetrovniku pri Akrapoviču.

Imenitno sodelujemo, saj je uporaba vetrovnika brezplačna. Ker sem bil negotov, na novoletni turneji še nisem mogel pokazati vsega, kar sem se naučil v vetrovniku glede položaja rok. To mi je uspelo šele na letalnici, kjer sem začutil roke in pilotiral proti 200 metrom.