Sedmo mesto Mitje Valenčiča je bila doslej najvišja uvrstitev 32-letnega slovenskega smučarja po prvi progi, Matic Skube pa se je pri 22 letih prvič uvrstil na drugo progo. Da je Valenčič dozorel, je dokazal na drugi progi, ko se je prebil na četrto mesto ter doslej svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu izboljšal kar za pet mest.

Trener, najprej srečno novo leto. Ste zadovoljni z izkupičkom?

Seveda! Lep začetek leta, ni kaj. Valenčič je trenutno naš najhitrejši slalomist, na tekmi pa je celo potrdil, da se lahko enakovredno kosa z najboljšimi na svetu. Za Matica smo vedeli, da je hiter in smo le čakali, da se začne uvrščati med 30. Januar bo za tekmovalce zelo naporen in upam, da se bo trend rezultatov še dvigal ter da bomo imeli pred olimpijskimi igrami točno vizijo, kako priti do dobrega rezultata.

Na prvih dveh slalomih sezone je bil soliden le Valenčič, druge uvrstitve so za pozabo. Kazalci pred januarskimi preizkušnjami so bili torej zelo slabi...

Drži. Toda samozavest smo si dvignili predvsem s treningi pred novim letom, kjer smo se vsi skupaj prepričali, da smo na pravi poti, saj se je forma vidno dvigovala.

So limiti reprezentance uvrstitve med 30, morda med prvih 15, deset?

Vse je odvisno od številnih faktorjev. Trdim lahko, da so se vsi štirje fantje sposobni uvrščati med 30. Gotovo je ta čas največ sposoben Valenčič, ki je včeraj pokazal, da je sposoben zelo visokih uvrstitev. Vesel sem, da se vse bolj približuje tudi Vajdič, ki pa se mu pozna, da je zaradi poškodbe izpustil velik del priprav, saj mu manjka 7000 do 8000 prevoženih vratic na treningu. Upam, da bo z rednimi uvrstitvami med 30 pridobil zaupanje vase.

Slovenski smučarji so blesteli na prvi progi, ki ste jo postavili vi. Koliko dejansko to pripomore pri smučanju reprezentantov?

Kar precej. Vsak trener pred vsako tekmo ve, v kakšnem stanju so njegovi tekmovalci in posledično, kakšna proga jim odgovarja. Temu primerno sem postavil progo, fantje pa so to znali izkoristiti.

Po več letih ste se vrnili v slovensko reprezentanco. Kako ste zadovoljni z organizacijo, kakšni so odnosi?

Kar zadeva moške linije, smo veliko skupaj in delujemo zelo korektno. Sicer se pojavljajo težave, ki so predvsem finančne narave.

Finančne težave, ki zadevajo programe ali izplačilo plač?

Denarja je v našem športu vedno premalo. Pri določenih zadevah bi potrebovali več finančnih sredstev, a se da delati tudi na ta način. Plače pa so zelo redne.