Progetto Nordest je zadnje v vrsti združenj, ki je zaprosilo Francijo za vrnitev slike Paola Veroneseja. Slika je sicer od leta 1563 do francoske zasedbe Benetk leta 1797 visela v refektoriju benediktinskega samostana na otoku San Giorgio.

"Čutim, da lahko računam na vašo senzibilnost, da boste odprli temo o pomenu Veronesejevega dela v javnosti," je vodja združenja Ettore Beggiato zapisal v pismu italijanski ženi francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja. Kot je dodal, bi lahko Veronesejeva slika našla svojo pot nazaj v mesto v laguni prav zahvaljujoč Brunijevi.

Brunijeva je lani novembra obiskala Benetke, kjer je skladu Cini, s sedežem na otoku San Giorgio, predala obsežen arhiv svojega očeta Alberta Brunija Tedeschija, industrijalca in klasičnega skladatelja ter zbiratelja umetnin, ki je umrl leta 1996.

Louvre ima zaenkrat gluha ušesa za beneško prošnjo. Slika namreč velja za eno najboljših Veronesejevih del. So pa v muzeju odobrili izdelavo reprodukcije v naravni velikosti, še poroča Ansa.