Razstava Picassovih grafik bo v Mestnem muzeju na ogled od 21. januarja do 4. aprila. Predstavljen bo izbor okoli 90 grafičnih listov, ki bo ponudil kronološki in tematski presek umetnikovega grafičnega opusa, je povedala Urška Karer, predstavnica za stike z javnostmi Muzeja in galerij mesta Ljubljana, pod okriljem katerega deluje tudi Mestni muzej Ljubljana.

Picassa so zanimali različni motivi, tako iz grške in rimske mitologije, kot prizori z bikoborb, posvečal se je tudi odnosu med slikarjem in njegovim modelom, slikal je živali, tihožitja in portrete, izjemne so tudi njegove ilustracije knjig. V Mestnem muzeju bo med drugim prikazan izbor grafik iz serije Vollardova suita, ki jo likovni kritiki štejejo za eno najpomembnejših grafičnih serij 20. stoletja.

Dela bo za razstavo posodila Galerija Fetzer iz Nemčije, ki hrani opuse velikih imen evropske umetnosti. Mestna galerija je z njo že sodelovala pred letom dni, ko je v sodelovanju z galerijo Deva Puri z Bleda pripravila razstavo Marca Chagalla.

Razstavo Antonia Claveja bodo v Mestnem muzeju Ljubljana pripravili v sodelovanju s špansko kulturno organizacijo Seacex in španskim veleposlaništvom v Sloveniji. V Galeriji Jakopič bo od 15. januarja do 28. februarja razstavljenih 44 umetnikovih del iz obdobja med letoma 1934 in 2002. Zastopani bodo kolaži, filmski plakati, gledališke scenerije in platna, ki bodo zbrani iz zasebnih zbirk.

Poklon antični Emoni

V prihodnjem letu se bodo v Mestnem muzeju posvetili tudi antični Emoni. Od sredine maja pa do konca leta bo namreč mogoče videti razstavo Emona: Mit in resničnost. Razstava bo pripovedovala zgodbo o predhodnici današnje Ljubljane, rimskem mestu Emoni, o njegovih z mitom o Argonavtih povezanih začetkih ter o vsakodnevnem življenju Emone in njenih prebivalcev. Kot so pojasnili v muzeju, so z novimi pristopi prepletli dolgoletna spoznanja in najnovejša odkritja o Emoni, predmete iz muzejskih depojev in najdbe iz zadnjih arheoloških raziskovanj Ljubljane.

Galerija Jakopič bo v novembru v okviru Meseca fotografije gostila razstavo Legendarna Lee Miller. V ZDA rojena Millerjeva (1907-1977) je bila ena najbolj znanih ženskih ikon 20. stoletja - edinstvena posameznica, ki je žela občudovanje tako zaradi svojega svobodnega duha, ustvarjalnosti in inteligence kot zaradi klasične ženske lepote. Razstava bo predstavila njeno izjemno kariero fotografinje in raziskovala njeno pretvorbo iz statusa umetnikove muze do revolucionarnega prodora v svet lastnega umetniškega ustvarjanja.

Med razstavami v galeriji Vžigalica pa velja omeniti razstavo Emzin: Oliviero Toscani in La Sterpaia, ki bo na ogled od sredine maja. Na njej bodo preko barvnih fotografij predstavljena dela Oliviera Toscanija in drugih članov delavnice umetnosti komuniciranja La Sterpaia. Jeseni pa bo Vžigalica gostila razstavo Stripburger: Stripovske forme. Postavitev bo razdeljena v tri sklope in v njih predstavljene tri produkcijsko-avtorske založniške hiše: Le Dernier Cri (Francija), B.ü.L.b comix (Švica) in Stripburger (Slovenija).