Dobro se je odrezal tudi slovenski biatlonec Klemen Bauer, ki je po treh zgrešenih strelih na 12. mestu zaostal 50,1 sekunde. Drugi slovenski predstavniki so ostali brez točk. Janez Marič je tekmo končal na 49. mestu (+2:40,4/4), Vasja Rupnik na 66. (+3:16,8/6), Peter Dokl pa na 91. (+4:33,9/6).

Čeprav so bile razmere na tekmi ves čas na meji regularnosti in je pred tekmo o njih razpravljala tudi tekmovalna žirija, so se biatlonci vseeno pomerili na 10-kilometrski progi. Bauer je svoj prvi strelski nastop opravil brezhibno, na položaju stoje pa mu jo je podobno kot mnogim drugim danes zagodel veter, tako da so trije streli zgrešili cilj.

"Popolna loterija, vendar sem glede na razmere zadovoljen z rezultatom. Moj glavni cilj je bil, da se utrdim v najboljši trideseterici in to mi je uspelo. Najbrž bi lahko tudi stoje bolje streljal, saj sem vedno bolj natančen. Tek sicer ostaja moja močnejša stran in se počutim tekaško celo bolje kot pred novim letom, kar je dober obet za naslednje tekme," je povedal Bauer, ki si je tako poklonil lepo darilo za 24. rojstni dan.

"V tej vetrovni loteriji nismo imeli vsi sreče. Nekateri so več tvegali in so na ta račun kaj pridobili ali pa še več izgubili. Bauer je definitivno eden takšnih, ki raje tvega, medtem ko je Marič želel streljati bolj previdno in je zato precej čakal na strelišču. Danes to ni bila najboljša taktika, saj je tako pustil na strelskem mestu še minuto časa. Če bi streljal tako hitro kot Bauer, bi bil lahko bistveno boljši. Klemen je opravil tekmo tako, kot smo pričakovali od njega in kljub trem zgrešenim strelom je bil še vedno odlično uvrščen. Tokrat mu nimamo česa očitati, saj so bile razmere res zelo neenakovredne. S takšno predstavo in formo, kot jo ima trenutno, je jutri na tekmi s skupinskim startom lahko zelo konkurenčen," pa je dejal trener Uroš Velepec.

Na vrhu pa se je v sneženju in močnem vetru najbolje znašel Rus Jevgenij Ustjugov. Po Pokljuki je zanj to druga zmaga v karieri. Z njo je prevzel mesto vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala. Drugi je Američan Tim Burke (275), tretji pa Francoz Simon Fourcade (265). Bauer je s 119 točkami 22.

V nedeljo bo v Oberhofu dvojni program. Ob 11. uri bo na vrsti ženska tekma s skupinskim startom, kjer bo tekmovala tudi Slovenka Teja Gregorin, ob 13.20 pa bo še skupinski start za moške. Tam bo glavno slovensko orožje Bauer. "Danes zvečer se bomo za rojstni dan malo družili z reprezentanti, že jutri pa bi si rad znova dokazal, da moji zadnji rezultati niso le plod trenutne športne sreče," je zaključil Bauer.