S tem se končuje romantično obdobje, ko so se na tekmah najvišjega evropskega ranga pod Šišenskim hribom potile številne najboljše generacije slovenskih košarkarjev.


Dolga leta se je elitna košarka igrala v mali dvorani in ni evropskega velikana, ki v njej ne bi vsaj enkrat klonil pod pritiskom odličnega razpoloženja. Tako je bilo vse do sezone 2004/05, ko se je morala Olimpija zaradi ostrejših standardov preseliti v večjo hokejsko dvorano, v kateri pa uspehov ni nikoli ponovila. In tako se je tudi sinoči od nje poslovila s porazom po podaljšku proti moštvu CSKA iz Moskve s 77:80 (15:18, 28:32, 49:38, 62:62).Z

adnja evroligaška tekma Uniona Olimpije v dvorani Tivoli ni prinesla nič novega. Ljubljančani so se proti zdesetkanemu CSKA iz Moskve hrabro borili, imeli zmago v rokah, a nato klonili po podaljšku. Tako je že jasno, da bodo Zmaji letošnjo sezono v najelitnejšem evropskem tekmovanju zaključili na povsem zadnjem mestu v skupini C.

Zaradi slabih rezultatov Olimpije je verjetno malokdo pričakoval, da se bo na tekmi zbralo večje število gledalcev. A evroligaško slovo od dvorane Tivoli je kot kaže marsikaterega ljubitelja igre z oranžno usnjeno žogo prepričalo, da je včeraj zvečer zavil pod Rožnik. Med okoli 5000 gledalci se je gnetlo celo nekaj navijačev ruskega moštva, ki so pripotovali iz oddaljene in hladne Moskve. Po minuti molka, namenjeni preminulemu nekdanjemu predsedniku Košarkarske zveze Slovenije Marku Soku, so bili tudi oni verjetno malce presenečeni, ko je Jure Zdovc v začetno peterko gostiteljev vključil Curtisa Millaga. Novinec v zeleno-belem dresu pričakovano ni pokazal ničesar posebnega in po uvodnih štirih minutah ni več stopil na parket, zato se mnogi že naglas sprašujejo, kaj sploh še počne v Ljubljani.

Trdi in težki treningi med prazniki, ki jih je Zdovc namenil svojim varovancem, so na igralcih pustili posledice, saj se je več kot očitno videlo, da so tako noge kot roke trde. To so v prvem polčasu nazorno dokazali Bečirovič, Slokar in Golubović, saj so pri poskusih meta popolnoma zgrešili obroč. Ker moštvi na parketu nista postregli s preveč zanimivo košarko, je marsikdo pozornost raje usmerili na velik ekran, na katerem se je predvajal posnetek, kako se velika dvorana v eni noči spremeni iz hokejske v košarkarsko.

V drugem delu je Olimpija vseskozi vodila, a so jih gostje pred koncem ujeli, v podaljšku pa niso dovolili presenečenja. Tistim, ki so si ob evroligaškem slovesu od Tivolija želeli zmage Olimpije, se želja ni uresničila. V oči bode podatek, da so Ljubljančani od selitve v veliko dvorano zmagali na 17 tekmah, izgubili pa so jih kar 19. Ob rednih porazih na gostovanjih tako postane jasno, zakaj so še šesto leto zapored ostali pred vrati drugega dela tekmovanja.

Trener Jure Zdovc je po sinočnji tekmi povedal: »Kot kaže, nam ta dvorana ni usojena, tako da se veselim, da se selimo v Stožice. Mislim, da smo odigrali dobro tekmo, zmanjkalo pa je mogoče malo sreče, malo energije, malo pameti in tudi znanja. Tekmo bi morali absolutno dobiti že v rednem delu. Igrali smo z manjšim številom igralcev, saj smo vse stavili, da bi zmagali že v rednem delu in nato v podaljšku so bili fantje preveč utrujeni. Sodniki so v nepravih trenutkih znali pomagati CSKA. Ne bom rekel, da so zasluženo zmagali, saj smo imeli zmago že v rokah, a nismo izkoristili priložnosti.«