Žolnirjeva si je naslov judoistke leta prislužila predvsem z naslovom evropske prvakinje, Sedej pa z bronom na EP v Tbilisiju.

Žolnirjeva, v zadnjih mesecih se ubada predvsem s poškodbo kolena, morala je tudi na operacijo, je celotno lansko leto nastopala s težavami s kolenskimi vezmi, kljub temu pa osvojila nekaj zavidljivih rezultatov. Ob zmagi na evropskem prvenstvu v Tbilisiju je tako kot Sedej zmagala tudi na sredozemskih igrah, na svetovnem prvenstvu v Rotterdamu septembra lani pa je s petim mestom dosegla najvišjo slovensko uvrstitev.

"Priznanje mi res veliko pomeni, je dodatna nagrada za naslov evropske prvakinje, ki mi je še manjkal in sem si ga res želela. Zdaj imam kolajne vseh barv s prvenstev stare celine. Minula sezona je bila zame dobra in slaba, ob dobrih rezultatih sem mi je na koncu leta zgodila ta poškodba, tako da si lahko v prihajajočem letu želim le hitrega okrevanja in da bi se čim prej lahko vrnila v tekmovalni ritem," je dejala judoistka Sankakuja, ki je prestala operacijo vezi na obeh kolenih, skupaj s trenerjem Marjanom Fabjanom pa načrtuje vrnitev v drugi polovici leta. "Ne želim prehitevati, na tekmovanja se bom vrnila šele na pokalu Dax konec junija, nič prej. Gre le za obe koleni, tako da bom šla postopoma in bomo videli, kako in kaj," je še povedala bronasta z olimpijskih iger v Atenah 2004.

Sedej je z bronom na aprilskem evropskem prvenstvu v Tbilisiju poskrbel za slovensko odličje v moški konkurenci po več kot 40 letih, poleg tega pa je na evropskem prvenstvu do 23 let v Antalyji konec novembra osvojil bron še v tej konkurenci.

"Biti najboljši v Sloveniji je velika čast, veliko priznanje. Vsi vemo, da imamo pri nas veliko dobrih judoistov in biti najboljši med temi, je res uspeh. Tudi letos bom poskušal s svojimi rezultati dokazati, da sem lahko še eno leto najboljši, moj cilj so dobre uvrstitve na turnirjih, ki prinašajo kvalifikacijske točke za uvrstitev na olimpijske igre v Londonu, na evropskem prvenstvu na Dunaju pa bom skušal ponoviti lansko uvrstitev ali pa jo celo izboljšati," je po osvojitvi naslova judoist leta dejal Sedej.

Vodstvo Judo zveze Slovenije je podelilo priznanja tudi najboljšim v mlajših kategorijah. Pri starejših dečkih je bil najboljši Alen Bolkovič (Ljutomer), pri starejših deklicah Petra Bedene (Bežigrad), pri kadetinjah Urška Potočnik (Ljutormer), kadetih Tadej Mulec (Duplek), pri mladinkah Tina Trstenjak (Sankaku), mladincih Gašper Jerman (Šiška), pri mlajših članicah Maja Uršič (Sankaku), pri mlajših članih pa Rok Drakšič (Sankaku).

Najboljši klub v moški konkurenci v letu 2009 je postal klub članskega judoista leta Sedeja Bežigrad, v ženski konkurenci pa klub članske judoistke leta Žolnirjeve Sankaku, ki je bil tudi zmagovalec slovenskega pokala minulega leta.