Slovenska ekipa, sestavlja jo šest članov, trije fantje in tri dekleta, se je v deželo vzhajajočega sonca, v domovino te plemenite borilne veščine, odpravila predvsem po izkušnje in na trening na najvišji ravni. Z Japonske pa se bosta dve varovanki celjskega trenerja Marjana Fabjana vrnili s kolajnama.

Nareksova je danes najprej premagala Romunko Monico Ungureanu (10:0), nato je bila boljša še od Japonke Miki Watanabe (5:0), v tretjem krogu pa tudi od Francozinje Penelope Bonna (5:0). V polfinalu je judoistka celjskega kluba Sankaku s 7:0 ugnala Brazilko Eriko Mirando. V finalu je Nareksova po iponu (0:10) izgubila proti Misato Nakamuri.

Preostali slovenski judoist danes Matjaž Ceraj je imel v kategoriji nad 100 kilogramov veliko smolo pri žrebu, saj je že v prvem krogu za nasprotnika dobil kasnejšega zmagovalca Japonca Kazuhika Takahašija, ki je bil boljši z drugim vazarijem (10:0) minuto pred koncem borbe.

"To je velik uspeh za slovensko ekipo, saj gre za enega največjih turnirjev na svetu. Tekmovanje v Tokiu je v Aziji to, kar je pariški turnir v Evropi. Več kot očitno je, da je tudi Petra našla svojo staro formo, v zadnjih mesecih ji namreč ni šlo vse po načrtih, tako da sem s prikazanim zelo zadovoljen," je nastope slovenske ekipe ocenil predsednik Judo zveze Slovenije Bogdan Gabrovec.

V soboto so poleg Polavderjeve nastopili še Sašo Jereb (do 81 kg), Aljaž Sedej (do 81 kg) in Raša Sraka (do 70 kg), ki pa so po porazih v svojih uvodnih dvobojih ostali brez uvrstitev.