Za nekajurno prekinitev dela po praznikih so se odločili zaradi neizplačanih decembrskih nadur ter dela letošnjega regresa, zadnja dva meseca pa so zamujale tudi plače.

Kot je pojasnil Samo Mastnak, predsednik sindikata delavcev Vegrada, je bil upor spontan, tako da sindikat z njim sploh ni bil seznanjen. Delavci v Celovških dvorih so po sestanku z vodstvom Vegrada, na katerem je bila tudi glavna direktorica in največja lastnica Vegrada Hilda Tovšak (na fotografiji), spet začeli delati. Mastnak je sicer včeraj zavrnil možnost stavke: "Nanjo se ne pripravljamo, ker smo v stalnih pogovorih z vodstvom družbe. Gradbeništvo je v težavah, ki so prizadele tudi nas. Tako so bile zaradi likvidnostnih težav prejšnji mesec izplačane plače brez nadur". "Dogovarjamo se z vodstvom, da se takoj, ko bodo na voljo sredstva, nadure izplača. Po mojih informacijah so nekateri ta sredstva že dobili, tudi tisti, ki delajo v Celovških dvorih. V celoti pa to ni bilo možno," je še povedal prvi Vegradov sindikalist.

Čeprav so včeraj popoldne iz Vegrada sporočili, da redno izplačujejo plače vsem zaposlenim v družbi, so jih ti po naših informacijah tudi decembra prejeli z večdnevno zamudo. Poleg tega naj bi več zaposlenih v Vegradu ostalo brez plačila kilometrine, ki so jo pridelali z uporabo lastnih avtomobilov pri opravljanju svojega dela. Po neuradnih informacijah naj bi Vegrad v zadnjih tednih namreč ostal brez nekaterih službenih vozil, ki so jih zasegle lizinške hiše. Kljub temu, da so v Vegradu včeraj priznali, da "pri zadnjem, decembrskem izplačilu plač še delno niso uspeli izplačati vseh nadur", so odgovorni v družbi s Tovšakovo na čelu včeraj ocenili, da so delavci delo prekinili zaradi nizkih temperatur in ne zaradi zaostalih obveznosti.

Kot je včeraj poudaril Samo Mastnak, v Vegradu delavcem poleg nadur dolgujejo še del regresa. "Izplačana je bila le akontacija, ki je za proizvodne delavce znašala 350 evrov neto, za delavce v režijskem delu pa 290 evrov neto. Poračun je bil predviden v septembru, vendar se to zaradi likvidnostnih težav ni zgodilo," je dejal Mastnak.

Na Vegrad smo sicer včeraj naslovili več vprašanj, med drugim tudi o poslovanju družbe v letu 2009 in domnevnemu "plačevanju" podizvajalcev s stanovanji, a nanje nismo dobili odgovora. Na naša vprašanja je z izjavo za javnost "odgovorila" Branka Gabrijel, direktorica za kadrovsko in splošno področje v Vegradu, ki je poudarila, da "so se z delavci včeraj dogovorili o neizplačanih nadurah in da delo na gradbišču poteka normalno, kolikor jim to dopuščajo nizke temperature".

peter.pahor@dnevnik.si

primoz.cirman@dnevnik.si