Majdičeva si je s petkovo zmago na prologu pritekla današnje prvo startno mesto, kar pa je bila ob sneženju prej slabost kot prednost. Snežinke na progi, ki so jo nazadnje očistili pol ure pred pričetkom tekme, so povzročale večje trenje in slovensko šampionko so prve zasledovalke hitro ujele.

Kot prvi sta se Majdičevi približali petkovi drugo- in tretjeuvrščena, Poljakinja Justyna Kowalczyk in Rusinja Natalija Korosteleva, omenjena trojica pa je v ospredju pred zasledovalkami vztrajala kar nekaj časa. Sneženje je bilo vse močnejše, iz ozadja pa so bolj in bolj pritiskale ostale tekmice, na čelu s pregovorno dobrima Finkama Aino Kaiso Saarinen in Virpi Kuitunen. Pred zadnjim krogom, tekmovalke so morale opraviti tri kroge po 3,3 kilometra, je konkurenca prve tri tekmovalke ujela in v ospredju se je oblikovala skupinica šestih tekačic, pri čemer je Majdičeva tekla na zadnjem, šestem mestu. Nekoliko so ji na vzponih oddrsavale tudi smuči, kar se je pokazalo za precejšnjo težavo v zadnjih dveh kilometrih, ko je Majdičeva izgubila še štiri mesta.

"Na začetku je še nekako šlo, že v drugem krogu pa sem imela precejšnje težave z oprijemom. Danes se je videlo, koliko lahko prinese dober servis, žal mi nismo imeli sreče. V zadnjem krogu so mi smuči že zelo oddrsavale nazaj, tako da sem morala že na samem začetku vzpona v 'smrekco' in pri tem izgubljaš največ," je po tekmi povedala Majdičeva. "V bistvu ni kaj reči, hitro smo videli, da 'maža' več ne prime, Petra pa je vse bolj izgubljala. Do konca je še veliko tekem in nič ni izgubljenega," pa je dodal trener Ivan Hudač.

Za Kowalczykowo je bila danes druga Finka Aino-Kaisa Saarinen (+2,8), tretja pa je bila Norvežanka Kristin Stoermer Steira (+ 5,7). Najbolj je po lestvici navzgor napredovala Italijanka Marianna Longa, ki je na koncu s 35. mesta napredovala na sedmo.

Za današnjo zmagovalko Kowalczykovo, ki je, kot kaže, znova odlično pripravljena prispela na Tour, zdaj Majdičeva zaostaja nekaj več kot 35 sekund, a že v nedeljo se lahko znova vse obrne, saj bo v Oberhofu na sporedu še zadnja tekma na tem nemškem prizorišču, ki bo gostilo klasični sprint.

Precej mest je izgubila druga slovenska predstavnica na novoletni turneji Vesna Fabjan, ki ji sicer najbolj ležijo sprinti, pa še ti v prosti tehniki. Po petkovem 30. mestu je bila tokrat šele 58., za vodilnimi pa zdaj zaostaja že več kot tri minute.

V nedeljo se karavana iz Oberhofa seli v Prago, kjer bo v ponedeljek na sporedu sprint v prosti tehniki.