Med športniki je drugi kajakaš Peter Kauzer (154) in tretji hokejist Anže Kopitar (108), med športnicami pa je bila druga alpska smučarka Tina Maze (284), tretja pa judoistka Urška Žolnir (72). Kozmus, najboljši slovenski športnik lanskega in predlanskega leta, je na OI avgusta lani v Pekingu v metu kladiva osvojil prvo slovensko zlato olimpijsko odličje v kraljici športov v zgodovini in si nato letos v Berlinu kot prvi slovenski atlet priboril tudi zlato na svetovnem prvenstvu. Majdičeva je podobno kot leta 2008 osvojila mali kristalni globus za sprintersko skupno zmago v svetovnem pokalu. Izjemno uspešno športno leto so kronali nogometaši z uvrstitvijo na zaključni turnir svetovnega prvenstva, ki bo prihodnje leto v Južnoafriški republiki.

Nagrado za fair play sta prejela telovadec Mitja Petkovšek in njegov trener Edvard Kolar. Miro Cerar, s 30 medaljami na velikih tekmovanjih najuspešnejši slovenski športnik, je dobil posebno priznanje ob njegovem življenjskem jubileju; letos je obeležil 70-letnico, Peter Mankoč je za svoje izjemne rezultate v plavanju dobil nagrado za posebne dosežke.

DŠNS je najboljše športnike sezone razglasilo na današnji tradicionalni prireditvi Športnik leta v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Uro in pol pred tem je Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije, v predsedniški palači sprejel najboljše športnike države in goste, nato pa je imel nagovor na prireditvi.

DŠNS je prireditev Športnik leta v samostojni Sloveniji pripravilo devetnajstič, skupaj pa je bila že 42. DŠNS jo je tudi letos organiziral z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS) ter z ministrstvom za šolstvo in šport. OKS, ki je skupaj s Fundacijo za financiranje športnih organizacij, novogoriškim podjetjem HIT, Športno loterijo Slovenije, Telekomom Slovenije in Lohnko inženiringom tudi denarno podprl prireditev, je ob tej priložnosti podelil tudi najvišja priznanja v ne olimpijskem letu.

Prireditev sta vodila Saša Jerkovič in Nada Pavšin. Za glasbeno kuliso so poskrbeli Big band Dobropoljski orkester mladih (DOM) pod vodstvom Braca Doblekarja in pevka Nina Strnad, plesali pa so Peter Fileš, Maja Pucelj, Matej in Špela Kralj. Za dobro voljo je poskrbel tudi komik Tin Vodopivec, slovensko himno pa je zapel Juan Vasle, operni pevec in novinar. Na družabnem srečanju po prireditvi je goste zabavala skupina Mad Dog. Priznanja DŠNS za najboljše športnike je, tako kot vsa zadnja leta, izdelal priznani akademski slikar Janez Mišo Knez.

Po prireditvi je potekala tudi dobrodelna licitacija. Vrhunski slovenski športniki Sara Isakovič, Marija Šestak, Luka Špik, Peter Kauzer, Primož Kozmus, Bojan Tokič, Matic Osovnikar in Mitja Petkovšek so podarili svoje drese društvu za Kakovostno rehabilitacijo otrok Slovenije (KROS), s pomočjo katerih so na licitaciji zbirali denar. Ta bo namenjen za nakup prilagojenih igral in pripomočkov za nov oddelek oziroma njegovo igrišče na Inštitutu za rehabilitacijo republike Slovenije, kar bi omogočalo še kvalitetnejšo rehabilitacijo otrok in mladostnikov.