Leto 2010 se je za slovenski smučarski tek oziroma za najboljšo slovensko predstavnico v tem športu Petro Majdič začelo sanjsko. In če stari reki držijo, če se po prvem dnevu v letu poznajo vsi nadaljnji, potem se za uspehe Majdičeve tudi v prihodnje ne gre bati.

Majdičeva je današnjo tekmo začela in končala vrhunsko, v visokem ritmu, vseskozi stopnjevala ritem in se na koncu veselila suverene zmage. Na drugi strani je Kowalczykova, ki je startala kot zadnja, kar nekaj časa vodila, a na koncu popustila in osvojila tretje mesto. Ob dodatnih bonus sekundah za današnjo zmago, bo Majdičeva na jutrišnjem, nekdaj paradnem 10-kilometrskem teku v klasični tehniki, začela s sedmimi sekundami prednosti pred Korostelevo, tretjeuvrščena Poljakinja se bo na progo podala s 16 sekundami pribitka.

"Fantastičen rezultat, vsem skupaj se nam prav smeji. Včeraj smo si voščili srečno in uspešno in tako se je leto tudi začelo. Danes je servis opravil izjemno delo, to se je videlo, imela sem res ene najboljših smuči, kar sem tudi taktično izkoristila. Napadala sem šele na prvem težjem vzponu, medtem ko sem do tja prišla spočita. Nato sem stopnjevala ritem do konca in na zadnjih 1300 metrih precej pridobila," je po tekmi povedala Majdičeva.

"Ta rezultat je fenomenalen, zmaga v drsalni tehniki, ki smo si jo želeli že dolgo časa, tudi za klasiko v prihodnje upamo, da bo podobno. Danes je bil odločilen drugi del, tisti največji vzpon. Od tam pa do cilja je sledilo še nekaj zahtevnih odsekov, ki pa jih je Petra opravila z odliko. To dokazuje tudi dejstvo, da je na klancu le malo izgubila, nato pa na zadnjem poldrugem kilometru pridobila kar osem sekund. Zdaj bomo skušali nadaljevati v tej ritmu, paziti, da ne bomo delali napak, kajti te bodo na koncu odločale o uspehu," je po današnji zmagi dejal trener Petre Majdič Ivan Hudač.

Uspešno je nastopila tudi druga slovenska predstavnica Vesna Fabjan, ki je s 30. mestom še ujela točke svetovnega pokala. "Šlo mi je dobro, sem zadovoljna, saj prolog ni disciplina, ki bi mi bila pisana na kožo. Do sprinta v Pragi, kjer računam na višjo uvrstitev, sta še dve tekmi, ki ju bo potrebno 'prebroditi', potem pa bomo videli," je po tekmi povedala Fabjanova.

V soboto bo Oberhof gostil drugo postajo turneje, na sporedu bo 10 kilometrov klasično za ženske in 15 za moške, v nedeljo pa se bodo tekmovanja na tem nemškem prizorišču končala s klasičnim sprintom za moške in ženske.