Ker Prva kreditna zavarovalnica zavarovanje terjatev zavrne v redkih primerih - zaradi zelo slabe bonitetne ocene, prisilne poravnave, likvidacije in stečaja ali pa zaradi že dovolj velike kumulativne izpostavljenosti do posameznega dolžnika - so se finančne razmere v gradbenih družbah očitno v zadnjih mesecih še dodatno poslabšale. Po naših informacijah naj bi imele težave z zavarovanji terjatev do gradbincev tudi največje slovenske družbe. Neuspešno naj bi zavarovanja terjatev do gradbincev v zadnjih tednih skušal iskati Petrol, ki se sooča z vse večjim neplačništvom firm iz gradbenega sektorja.

Gradbinci so sicer že tradicionalno plačilno nedisciplinirani, v letos pa so se razmere izjemno zaostrile, še posebej v zadnjih dveh mesecih, kar nazorno kažejo tudi podatki Ajpesa. Od januarja do novembra se je namreč število gradbincev z dospelimi neporavnanimi obveznosti namreč povečalo z dobrih 700 na več kot 1200, torej za več kot 70 odstotkov. Povprečni dnevni znesek neporavnanih obveznosti pa s 30 milijonov evrov na skoraj 70 milijonov, torej za več kot dvakrat. Pri čemer je potrebno izpostaviti, da je levji delež skoka odpadel na meseca oktober in november. Še septembra je bila številka 45 milijonov evrov, nato pa je skočila na 62 oziroma 69 milijonov evrov povprečnega dnevnega zneska neporavnanih obveznosti. Da so gradbena podjetja v resnih težavah, dokazuje tudi dejstvo, da se je delež njihovih neporavnanih obveznosti v celoti od začetka leta do novembra povečal z 21,3 odstotka na več kot 30 odstotkov. Tako visokega deleža gradbeništvo še ni beležilo, vsaj ne v zadnjih nekaj letih. Ni pa gradbeništvo edina panoga, kjer Prva kreditna zavarovalnica SID banke zaznava težave. Takšni sta še tekstilna in lesarska dejavnost.

Prva kreditna zavarovalnica je sicer letos v primerjavi z lani za pet odstotnih točk povečala delež zavarovanih terjatev v Sloveniji. Po podatkih za prvih deset mesecev je znašal 30 odstotkov, je pojasnil Pirnat. Konec lanskega leta je zavarovalnica imela v portfelju 5,1 milijarde evrov zavarovanj izvoznih in domačih terjatev pred tržnimi tveganji, kar je za 9,3 odstotka več kot predlani. Da se je letos povpraševanje po zavarovanjih še povečalo, ni nenavadno, saj je zaradi gospodarske krize pričakovati še več stečajev in likvidacij.

barbara.hren@dnevnik.si