Barcelona je v Abu Dabiju poskrbela za dva mejnika. V svoje vitrine bo prvič v zgodovini postavila trofejo za najboljši klub na svetu, hkrati pa je pokal iz Abu Dabija že šesta velika lovorika katalonskega velikana v zelo uspešnem letu 2009. To je Barci uspelo kot sploh prvemu klubu v zgodovini.

Barca je z zasluženo zmago, ki jo je sicer kljub vlogi velikega favorita dosegla šele po podaljšku, dobila še pet milijonov dolarjev nagrade. Estudiantes, klubski svetovni prvak leta 1968, pa se bo v Južno Ameriko vrnil s štirimi milijoni ameriške valute.

Finalna tekma v prvem polčasu ni ponudila prav veliko užitkov. Ekipi sta si v prve pol ure priigrali vsaka po eno priložnost, v 32. minuti pa bi morala Barcelona - tudi na tej tekmi je imela bistveno večjo posest žoge kot tekmec - izvajati najstrožjo kazen.

Vratar Estudiantesa Damian Albil je namreč v kazenskem prostoru podrl Xavija Hernandeza, vendar mehiški sodnik Benito Archundia ni pokazal na belo točko. Za nameček so Argentinci v 37. minuti povedli, ko je z glavo lepo zadel Mauro Boselli. Estudiantesov strelec je bil ob podaji mogoče celo v prepovedanem položaju.

Tudi v drugem polčasu je bila Barcelona tista, ki je imela vse niti igre v svojih rokah, Estudiantes pa se je osredotočil bolj na branjenje vodstva kot pa na kakšne napadalne akcije. Izbranci Alejandra Sabelle so te svoje naloge dobro izpolnjevali, saj Katalonci v prvi uri nikakor niso našli prave poti v kazenski prostor tekmeca.

Ko pa so jo končno našli v 62. minuti, je Pedro zgrešil žogo pred povsem praznimi argentinskimi vrati. Tudi v naslednjih trenutkih so evropski prvaki bolj ali manj ves čas igrali na argentinski polovici, vendar ob neprivlačni (obrambni), a uspešni igri Estudiantesa so zelo poredko ogrozili Albila.

Ključne podaje Barceloninih velemojstrov so namreč danes praviloma končale pri napačnih naslovnikih, tako da so bili streli (do 88. minute pet) proti vratom Estudiantesa precejšnja redkost (na drugi strani je bilo sicer še huje - vsega dva strela Argentincev proti Barcinim vratom).

Dve minuti pred koncem pa so favorizirani nogometaši Barcelone le prodrli v bunker izmučenih tekmecev in prek Pedrovega udarca z glavo izenačili ter izsilili podaljšek. Medtem ko so bili izbranci Pepa Guardiole tudi v podaljšku tisti z več želje po golu, pa so Argentinci zgolj in samo čakali na enajstmetrovke.

Teh pa niso dočakali in to po zaslugi Lionela Messija. Skoraj vso tekmo "nevidni" argentinski čarovnik je v 110. minuti namreč žogo v mrežo pospravil kar s prsmi. Tik pred zadnjim sodnikovim žvižgom se je odrešitev po poskusu Leandra Desabata Estudiantesu izmuznila za vsega nekaj centimetrov.