Enaintridesetletni Ljubljančan, ki ga glavni podvig, nedeljski naskok na deseti zaporedni naslov na 100 mešano še čaka, se je z medaljo na 100 delfin, že njegovo peto v delfinovem slogu, spogledoval že pred prvenstvom, čeprav so bile napovedi bolj previdne. V polfinalu pa je bilo po državnem rekordu in dosežku 49,62 jasno, da je eden od kandidatov za stopničke in Mankoč je svojo nalogo spet opravil po pričakovanjih slovenskega tabora, ki ima po dveh dneh tekmovanj prvo medaljo, skupaj pa že pet finalnih uvrstitev.

V finalu je Mankoč krenil še bolj odločno in z 22,89 postavil tudi nov slovenski rekord na 50 metrih in krepko vodil. V drugem delu pa je z nekaj tehničnimi napakami nekoliko pokvaril svoj dosežek, vendar bi tudi z novim slovenskimi rekordom težko zmagal, saj je bil Korotiškin, ki je bil edini boljši od slovenskega šampiona, z dosežkom pod 49 sekundami nedosegljiv. "Jevgenij je letos plaval svetovni rekord 48,48 in bil prvi favorit, kar je dokazal tudi v bazenu. Sam sem vedel, da sem hiter in da prvih 50 metrov lahko odplavam z lahkoto, nato pa sem skušal spremeniti tretji obrat, a je bilo slabše kot v polfinalu, drsel sem tudi v cilj in izgubil nekaj časa. Če bi se mi vse izšlo, bi bil blizu Jevgenija, a bi ga težko prehitel," je bil odkrit Mankoč, ki je dobil še eno potrditev, da je v dobri formi, kar je pred nastopom na 100 mešano še kako pomembno: "Hitrejši nisem bil še nikoli, a poglejte tekmece, kako so hitri in čaka me težko delo."

Cesarjeva prijetno presenetila

Eno najlepših presenečenj iz slovenskega tabora je nedvomno mlada radovljiška plavalka Nina Cesar, ki prepolavlja svoje dosežke na tovrstnih tekmovanjih in prodira v vrh evropskega plavanja. Potem, ko je pred dvema letoma v Debrecenu začela z uvrstitvami okrog 20. mesta, bila lani na Reki deseta, je tokrat na 800 prosto osvojila že peto mesto, spet z novim osebnim rekordom 8:24,29. "S tem plavanjem sem seveda zadovoljna, saj je to moj največji uspeh. Popravila sem tudi osebni rekord, čeprav le za malo, a potihem sem pričakovala več, saj se mi zdi, da sem še bolje pripravljena. Za naslednjo tekmo moram še boljše trenirati, da bo uvrstitev še boljša," je bila vesela tudi Cesarjeva, ki je priznala, da jo je na koncu tudi malo pobiralo in da so bile želje večje, kot pa je to na zadnjih 100 metrih dopuščalo telo. Solidno se je odrezala tudi mladinska evropska prvakinja Tjaša Oder, ki je zasedla 13. mesto. Slednja si je želela predvsem boljši izid: "Na žalost sme pred kratkim prebolela novo gripo, pa še tremo sem imela veliko, zato tokrat ni šlo več, čeprav sem dala prav vse od sebe." Z naskokom se je zmage veselila Danka Lotte Friis.

Z nastopom na 100 prsno je bil zelo zadovoljen tudi Damir Dugonjič, ki je dosegel izid, ki si ga je želel, ni pa verjel, da bo za medaljo treba plavati pod 57 sekundami, zato je bil po rezultatski plati lahko še kako zadovoljen. Še na polovici proge je bil tudi v boju za svojo prvo medaljo z EP v karieri, saj je bil drugi, a je v končnici tekme preveč popustil. "Izid je blizu tega, kar sem pričakoval. Sam sem zelo zadovoljen predvsem, ker sem plaval iz nastopa v nastop v boljše, žal pa me je danes na zadnjih 15 metrih kar malo zmanjkalo, morda sem tudi med tekmo nekajkrat 'zadrobil', a je bil nastop v celoti dober in tudi lepa napoved za jutri, ko bom plaval še na 50 prsno," je povedal novi slovenski rekorder, ki je lanski rekord Matjaža Markiča z Reke popravil za celo sekundo. Z evropskim rekordom 56,29 se je zmage veselil Nizozemec Robin van Aggele.

Zadovoljni tudi ostali Slovenci

Med bolj zadovoljnimi v slovenskem taboru je bil Jernej Godec, ki je v predtekmovanju z novim slovenskim rekordom 23,53 na 50 hrbtno osupnil tudi samega sebe, saj ni znal razložiti dosežka v disciplini, ki je praktično ne trenira. Popoldan je bil s 23,76 malenkost počasnejši, osvojil 12. mesto, jutranji izid pa bi zadostoval za še eno uvrstitev v finale. "Plavanje je bilo v redu, saj sem v tej disciplini nastopil le, ker za jutri potrebujem še en dodaten start. Tudi v polfinalu sem plaval na vse, a sem se malo uštel pri prihodu v cilj. Ko sem se stegnil, nikjer ni bilo bazenske stene in le z nogami sem si lahko še malo pomagal. No tudi ta dosežek je zame zelo dober." Še za stotinko je že v polfinalu z 22,79 še enkrat evropski rekord izboljšal Rus Stanislav Donets, v finalu je rekord nato popravil na 22,76.

V ostalih disciplinah je do pravega presenečenje prišlo na 50 delfin, kjer sta si Nizozemki Hinkeilin Schreuder in Inge Dekker razdelili prvo mesto. Obe sta bile takoj nato tudi članici nizozemske štafete, ki je z novim svetovnim rekordom 1:33,25 zmagala na 4 x 50 prosto, že pred tem pa je bila Dekkerjeva najboljša tudi na 100 prosto. Na 200 prsno je evropskim rekordom zmagala Danka Rikke Moeller Pedersen, Rusinja Ksenija Moskovina je bila z evropskim rekordom 56,36 najboljša na 100 hrbtno. V moški konkurenci je za nov svetovni rekord na 400 mešano poskrbel Madžar Laszlo Cseh.

V soboto se bodo v kvalifikacijah še enkrat predstavili praktično vsi slovenski reprezentanti, saj ima Slovenija prijavljenih kar 20 nastopov, med njimi tudi žensko mešano štafeto. V ospredju pa bodo nedvomno Peter Mankoč na 100 mešano, Matjaž Markič in Damir Dugonjič na 50 prsno ter Jernej Godec na 50 delfin, četverica, ki si želi boj za odličje, Mankoč napoveduje celo deseto zaporedno zlato na 100 mešano.