Iz slovenskega stališča je bil največje presenečenje prvega dne jutranji nastop štafete, ko so se Robi Žbogar, Matjaž Markič, Peter Mankoč in Jernej Godec z dosežkom 1:33,65 kot četrti uvrstili v finale in se na vsega sedem desetink sekunde približali svetovnemu rekordu, ki so ga Italijani dosegli na lanskem tovrstnem prvenstvu na Reki. V finalu z izjemo mladega Robija Žbogarja, ki je svoj osebni rekord na 50 hrbtno dvignil še za tri desetinke, ostala trojka ni plavala tako kot zjutraj in z 1:35,07 je bila štafeta na koncu le 10. Največji osmoljenec v slovenski vrsti je bil Godec, ki je v finalu na 50 prosto strgal kopalke in zato nastopil že v novodobni stari opremi za leto 2010. »Tudi psihološko smo padli, ko smo videli Jernejeve kopalke, a verjamem, da smo se prav vsi potrudili na vso moč,« je po tekmi povedal Peter Mankoč. Zmage so se v času novega svetovnega rekorda 1:31,80 veselili Rusi.

Ilirijan Godec je imel prvi vrhunec že v jutranjem predtekmovanju, ko je razdaljo preplaval v času novega slovenskega rekorda 21,18. Popoldan pa je imel obilo sreče, da se je z 21,41 po novem pravilu prav kot 10. prebil v finale. Tam je bil še pet stotink počasnejši in na koncu tako kot štafeta zasedel 10. mesto, v vseh treh nastopih pa je bil hitrejši od svojega lanskega državnega rekorda, doseženega aprila na SP v Manchestru. »Nekako sem pričakoval, da bo prav ta jutranji nastop najboljši, saj sem bil zaradi časovne razlike zbujen že zelo zgodaj in nared za tekmo, a v celoti gledano sem z dosežki lahko zadovoljen,« je povedal Jernej Godec. Zmagal je Francoz Frederick Bousquet pred hrvaškim šampionom Dujetom Draganjo.

Mankoč si je ob tem priplaval še finale na 100 delfin. Zjutraj je na 50 metrih nakazal, da je zelo hiter in v nadaljevanju popustil, popoldan pa si je z 49,62 priplaval nov slovenski rekord, lasten dosežek z lanskega prvenstva na Reki je izboljšal za 42 stotink, obenem pa dosegel prvi izid predtekmovanja, s čimer je nesporno eden od favoritov za kolajno. »Pričakoval sem izid pod 50 sekundami, vem pa, da sem v finalu lahko še hitrejši, če se mi bo lepo izšel obrat. Kolajne se bodo po mojem delile pri izidih okrog 49,6,« je povedal Mankoč, ki je ob tem pristavil, da se bo za finale tudi obril: »Moram se, saj me tukaj gleda tudi mama.« V polfinalu je dobro nastopil tudi Radovljičan Robi Žbogar in z 52,01 še enkrat popravil osebni rekord ter na koncu osvojil 18. mesto. Svoj osebni rekord na tej razdalji je Žbogar na tem tekmovanju popravil za več kot 1,5 sekunde.

Sloveniji je današnji finale priplaval Ravenčan Damir Dugonjič na 100 prsno, ki je tudi v polfinalu popravil slovenski rekord. Nova najboljša znamka v državi zdaj znaša 57,89 sekunde, s čimer je bil Dugonjič še 22 stotink hitrejši kot v predtekmovanju. »Na koncu sem malo popustil. Verjetno zaradi letenja še nisem povsem nared. Imam še en dan časa in če se bom spočil, se bom lahko boril tudi za medalje, saj me do tja loči kakšne pol sekunde. Vse možnosti so odprte in upam, da mi bo uspel štart,« je povedal še eden od junakov slovenske ekipe na prvenstvu, ki je v Carigrad priletel neposredno iz ZDA, 20 ur pred prvim nastopom.

S polfinalom in 14. mestom na 100 hrbtno je bila zadovoljna tudi Čarmanova, ki ji je z 58,89 na 100 hrbtno uspelo stopnjevati jutranji dosežek, uresničile pa so se njene napovedi, da se v finale bržkone ne bo prebila. Že v predtekmovanju je svoje nastope zaključila Radovljičanka Anja Klinar na 200 mešano, ki je zasedla 12. mesto. V tej disciplini je z novim svetovnim rekordom 2:05,64 zmagala Madžarka Evelyn Verraszto.

Prvi finale na prvenstvu na 400 prosto je po pričakovanju pripadel svetovnemu rekorderju Nemcu Paulu Biedermannu, Avstrijec Markus Rogan je bil nepremagljiv na 200 mešano, Rus Stanislav Donets na 200 hrbtno, Nizozemka Moniek Nijhuis na 50 prsno in Francozinja Aurore Mongel na 200 delfin.