»Preprosto neodgovorno je voditi oba tako velika projekta, in ker si kruh služim pri Unionu Olimpiji, imam obveznosti do nje. Žal mi je, ker na EP zaradi poškodb nismo prišli do kolajne.« Iz Košarkarske zveze Slovenije (KZS) so sporočili, da bo naslednik znan še pred božičem.

Drevi ob 19.45 bo v Atenah za košarkarje Uniona Olimpije na vrsti ura resnice. Z zmago proti Maroussiju, pri katerem zaradi poškodbe ne bo nastopil Levon Kendall, in ob porazu Lottomatice z moskovskim CSKA bi v navijačih zopet vzplamtel plamen upanja, saj bi bili Ljubljančani tri tekme pred koncem evrolige od tako želenega četrtega mesta v skupini C, ki še pelje v Top 16, oddaljeni le za eno zmago.

V takšen scenarij trdo verjame tudi trener Olimpije Jure Zdovc, ki je včeraj sprejel težko odločitev, da ne bo več selektor slovenske reprezentance.

Na kaj boste opozorili igralce pred tekmo z Maroussijem?

Pred prvo tekmo v Tivoliju je bilo grško moštvo v prednosti, saj so bili uigrani in v ritmu, kar je prevesilo tehtnico v njihovo korist. To je zame edini res pravi 'kiks' v dosedanjem delu sezone, a je grenak priokus ostal tudi po domačih porazih proti Caji Laboral in Maccabiju. V Atenah bomo morali igrati bolj pametno in čvrsto, če želimo računati na ugoden izid. V Tivoliju nismo imeli sreče, saj je Maroussi zadel nekaj metov v zadnjih sekundah napadov, kar nam je prekinilo ritem, a to je košarka. Paziti bomo morali tudi na število izgubljenih žog.

Olimpija na gostovanjih v evroligi ne blesti. Kako preklopiti miselnost v glavah igralcev?

To je vsekakor eden od razlogov, da sem v moštvo pripeljal Sanija Bečiroviča. Tu sem računal še na Vlada Ilievskega. Ta dva igralca bi morala na tekmah v gosteh z izkušnjami in znanjem tehtnico nagniti na našo korist. Na žalost je Vlado poškodovan, zato je Sani ostal več ali manj sam. Nasprotniki so se osredotočili na to, da ga zaustavijo, zato tudi njemu ni lahko.

Na trenutke je obramba na tekmi lige NLB proti Ciboni delovala tako, kot si želite. Kdaj lahko pričakujemo, da bo na taki ravni skozi celotno tekmo?

To je moja stalna želja, saj se tekma igra 40 minut. Če ti za trenutek popusti koncentracija v obrambi, predvsem v evroligi, dobiš dva ali tri lahke koše, morda kakšno trojko in tekma je odločena. To je naš problem, ki se vleče skozi celo sezono.

Ste morda pričakovali, da se bo moštvo hitreje uigralo tako v napadu kot v obrambi?

Že pred sezono sem dejal, da bomo rabili dva do tri mesece, da se spoznamo in začnemo igrati tako, kot si želim. Normalno je, da vsak trener želi tekme zmagovati in računam na to, da bo vse potekalo tako, kot sem si zamislil. Še vedno ni prepozno. Želim si, da bi podobno igro, kot smo jo prikazali proti Ciboni, ponovili v Atenah.

Včeraj je postalo jasno, da ne boste več selektor slovenske reprezentance.

Enostavno je neodgovorno voditi oba tako velika projekta in glede na to, da si kruh služim pri Olimpiji, imam obveznosti do nje. Vodenje reprezentance je bila izkušnja, za katero ne bi mogel reči, ali je bila uspešna ali ne, a dejstvo je, da cilja nismo izpolnili. Veseli me, da so ti igralci pokazali velik karakter, hrabrost in borbenost, zaradi česar smo prišli do te zgodovinske uvrstitve, na žalost pa so nam poškodbe preprečile, da bi prišli do kolajne.