Smučarski tek ima novo snežno princesko. Po dobrih rezultatih v minuli sezoni, ko je Vesna Fabjan že posegla po uvrstitvah med najboljših šest v finalu, se je Besničanka tokrat prvič v karieri prebila na stopničke. Marca letos je varovanka trenerja Vladimirja Korolkeviča v Lahtiju osvojila četrto mesto na sprintu v prosti tehniki in že takrat pokazala potencial na krajših razdaljah.

Tokrat je 24-letna članica Merkurja naredila še korak več in kljub dejstvu, da je v zadnjih metrih iz rok izpustila drugo mesto, dosegla največji uspeh v karieri. Naslov svetovne prvakinje do 23 let je kronala z današnjim tretjim mestom v svetovnem pokalu, med najboljšimi pa jo gre prav gotovo pričakovati tudi na naslednjih tekmah.

Snežna kraljica Petra Majdič tokrat v Düsseldorfu ni uspela ubraniti lanskega naslova, a je vseeno nastopila v skladu s pričakovanji. Že pred tekmo je napovedala, da ji proga ob reki Ren, ki jo je danes močil in mehčal tudi dež, ne leži preveč, saj je v pretežni meri zgolj ravninska, na koncu pa je po tretjem mestu v četrtfinalu, ko je za las zgrešila uvrstitev med najboljših 12, končala na 13. mestu. Višnarjeva je imela z osmim časom najboljši dosežek med Slovenkami v kvalifikacijah, a je po slabši predstavi v četrtfinalu tekmo po šestem mestu končala na skupnem 26.

"Fantastičen, fenomenalen rezultat, Vesni se je končno uspelo prebiti na stopničke, kar je že nekaj časa napovedovala s svojimi predstavami. Vsi smo izredno veseli tega uspeha, odlično je svojo vlogo opravil tudi trener Vladimir Korolkevič z napotki svoji varovanki, ki dokazuje, da je vse bolj izkušena. Solidno sta nastopili tudi Petra in Katja, ki pa sta zaradi taktičnih napak z boji zaključili že v četrtfinalu," je nastope slovenskih tekmovalk ocenil selektor Ivan Hudač.

"Sem presrečna, ko sem prvič na stopničkah in občutek je res fantastičen. Verjela sem, da sem tega sposobna. To sem danes tudi pokazala in sem zelo, zelo zadovoljna," je dejala bronasta Fabjanova.

V moški konkurenci, kjer so znova prevladovali norveški tekmovalci, je vse v kozji rog ugnal Rus Aleksej Petuhov, ki je bil najbolj prepričljiv že v kvalifikacijah, nato pa nizal odlične predstave tudi v četrtfinalu in polfinalu. Drugo mesto je osvojil Norvežan Anders Gloeersen pred rojakom Eirikom Brandsdalom, slovenski zmagovalci pa znova niso nastopili.

V nedeljo bo v Düsseldorfu na sporedu še ekipni sprint, kjer bosta nastopili tudi Fabjanova in Višnarjeva, nato pa se karavana seli v švicarski Davos, kjer bo še zadnja tekma pred svetovnim pokalom na Rogli 19. in 20. decembra.