Obrestna mera obveznice je bila določena pri 7,2-odstotni fiksni obrestni meri, pridobljena sredstva pa nameravajo v družbi porabiti za uskladitev strukture financiranja oziroma bodo z njimi nadomestili del (predvsem kratkoročnih) posojil.

Kateri investitorji so kupili Savine obveznice, za zdaj še ni znano, so pa obveznice, tako nam pojasnjujejo v Savi, trenutno nezavarovane. Zdaj se namreč uprava Save, ki jo vodi Janez Bohorič, z bankami pogovarja o zavarovanju svojih obstoječih 238 milijonov evrov bančnih posojil, in ko bodo z bankami uredili zavarovanja, bodo na enak način zavarovane tudi obveznice. Spomnimo, da ima Sava trenutno vsa posojila nezavarovana, v posojilnih pogodbah pa ima vključeno tako imenovano "pledge klavzulo," zaradi česar mora zavarovanja najetih posojil urediti z vsemi bankami enako.

In kako potekajo pogajanja s konzorcijem bank? "Trenutno poteka usklajevanje ponudbe z banko, ki bo organizator in agent za izvedbo tega posla," so bili kratki v Savi. V prihodnjih dneh bi morala sicer Sava dobiti znatnejšo finančno injekcijo, saj se v drugi polovici decembra izteče 114 milijonov evrov vredna opcijska pogodba z družbo Merfin, katere največji lastnik je Bine Kordež. Vendar kot pravijo v Savi, nameravajo letos unovčiti le polovico opcijske pogodbe, preostalo polovico (če se bo s tem strinjal Merfin) pa želijo podaljšati. Pod kakšnimi pogoji bodo podaljšali opcijsko pogodbo in za koliko se bo s podaljšanjem povečala njena vrednost, lahko za zdaj le ugibamo.

Od dobrega gospodarja je pričakovati, da bo uprava Save pri preostanku opcijske pogodbe dosegla njeno najmanj 7,2-odstotno povišanje, glede na to, da so po tej obrestni meri izdali tudi obveznico. Pri "skromnejšem" obrestovanju opcijske pogodbe bi bilo namreč po vsej verjetnosti bolj ekonomično, da Sava proda svoj celoten delež v Merkurju in kupnino izkoristi za zmanjšanje svojega finančnega dolga ter posledično tudi izdatkov za plačilo obresti. Če bi unovčili le polovico opcijske pogodbe in Merfinu prodali le 10-odstotni delež, pri preostali polovici pa bi se denimo dogovorili za le 4-odstotno obrestovanje, bi Sava nase prevzela okoli milijon evrov oportunitetne izgube. Toliko bi namreč znašala razlika med plačanimi obrestmi na bančna posojila in prejetimi obrestmi Merfina.

Savi je sicer v četrtek zapadla tudi opcijska pogodba s Factor banko (v kratkem naj bi zapadle tudi pogodbe s Hypo Bank in Novo KBM za iste delnice), na podlagi katere bi morala kupiti njen delež v NFD Holdingu. Ali so opcijsko pogodbo podaljšali oziroma jo unovčili in odkupili delež Factor banke v NFD Holdingu, v Savi niso želeli razkriti. Če bi se vse tri omenjene banke odločile za unovčenje opcijskih pogodb, pa bi morali v Savi za njihov 13-odstotni delež NFD Holdinga odšteti kar okoli 20 milijonov evrov oziroma le nekaj manj, kot so zbrali s prodajo obveznic.

matjaz.polanic@dnevnik.si

vesna.vukovic@dnevnik.si