V prvih treh četrtletjih je Sava Re, ki jo vodi Zvonko Ivanušič, zbrala 93,4 milijona evrov čistih premij, kar je 16 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Obenem so se čisti odhodki za škode zvišali za 14 odstotkov, medtem ko so se kosmate škode znižale za slabo desetino. Odstopanje med čistimi in kosmatimi škodami je posledica povečanih škodnih rezervacij, zaradi katerih so se zvišale tudi čiste škode in posledično zmanjšal dobiček oziroma poglobila izguba. Zaradi povečanega obsega poslovanja so se za več kot desetino zvišali tudi stroški pridobivanja pozavarovanj, medtem ko so se administrativni stroški nekoliko znižali.

Od začetka leta se je kapital Save Re povečal za slaba dva odstotka (predvsem zaradi rasti tečajev na borzi), na 156,7 milijona evrov. V družbi pa pojasnjujejo, da so imeli konec septembra 49,1 milijona evrov presežka razpoložljivega kapitala nad minimalnim. Zaradi nakupa hrvaške družbe Velebit Usluge (ta ima v lasti zavarovalnici Velebit osiguranje in Velebit životno osiguranje) in dokapitalizacije Save Montenegro se je vrednost naložb v družbe v skupini in pridružene družbe zvišala na 92,7 milijona evrov, vrednost finančnih naložb pa za sedem odstotkov, na 214 milijonov evrov.

Kakšno je bilo konec septembra stanje v Skupini Sava Re, ki jo poleg matične družbe sestavlja še devet zavarovalnic, makedonska družba za upravljanje in dve pridruženi družbi (Zavarovalnica Maribor in Moja Naložba), v družbi niso razkrili. So pa v Savi Re objavili, da so trenutno v fazi nakupa še preostalega 49-odstotnega deleža kosovske zavarovalnice Dukagjini life.

Več kazalcev poslovanja in vrednotenja Save Re si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij ali na tej povezavi.

matjaz.polanic@dnevnik.si

Avtor je lastnik delnic Save Re.