Potem ko so banke v domači lasti na čelu z NLB podprle Petrolov predlog prostovoljne poravnave in je Petrol povedal, da svojega predloga ne namerava več spreminjati, so se tudi tuje banke in banke v tuji lasti načeloma strinjale s prostovoljno poravnavo.

Bankirjem se sedaj mudi, saj morajo do 14. decembra sodišču predložiti medbančni dogovor o reprogramu posojil, Petrol pa se bo moral pisno zavezati k dokapitalizaciji, ki bo odpravila negativni kapital Istrabenza, in bankam dati garancijo za poplačilo obresti v primeru neuspešne odprodaje premoženja. Za pripravo medbančnega dogovora so banke zadolžile avstrijsko odvetniško pisarno, ki je doslej zastopala tiste tuje banke, ki so zahtevale stečaj. Bankirji bodo dogovor predvidoma pregledali v začetku prihodnjega tedna, saj ga morajo nato potrditi še organi upravljanja bank.

Tudi iz NLB so v imenu bank upnic včeraj sporočili, da so banke upnice in Istrabenz včeraj naredili pomemben korak v smeri prostovoljne poravnave in nadaljujejo postopke v zvezi s tem. Možnosti, da bi si katera od bank premislila, sicer še vedno obstajajo. V tem primeru bo stečaj Istrabenza neizbežen.