Predlog zakona o upravljanju kapitalskih naložb Republike Slovenije namreč predvideva, da bo direktorja na premierjev predlog imenovala vlada, kar so nekateri ekonomisti že ocenili kot slabšo rešitev.

Cilj zakona je namreč, kot pojasnjuje predlagatelj, ministrstvo za finance, urediti upravljanje naložb po načelih "učinkovitosti, preglednosti, odgovornosti in predvidljivosti, ločeno od vpliva politike in posameznih interesnih skupin". To bi zagotovo laže dosegli, če bi direktorja imenoval državni zbor, kar bi bilo primerneje tudi z vidika vrednosti naložb, ki bodo na agencijo prenesene. Na agencijo bodo z dnevom imenovanja njenih organov prenesene vse kapitalske naložbe države, ki jih upravljajo posamezni proračunski uporabniki, med drugim tudi delnice Zavarovalnice Triglav, ki so v lasti Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje RS.

Da vlada s politično neodvisnostjo direktorja agencije misli resno, je vprašljivo tudi z vidika predvidenih postopkov izbire kandidatov. Direktorja bo po predlaganem zakonu premier iskal brez razpisa, medtem ko bi člane sveta agencije iskali na podlagi javnega poziva. Svet bo imel tri člane, skupaj s predsednikom. Direktor ne bo smel biti posameznik, ki je bil v zadnjih štirih letih poslanec, državni svetnik, predsednik vlade, minister ali funkcionar v lokalni skupnosti. Tako direktor kot člani sveta agencije bodo imenovani za pet let.

Omeniti velja tudi določbo, da bo Kadrovsko-akreditacijski svet (Kas) z ustanovitvijo agencije postal njeno posvetovalno telo oziroma akreditacijska komisija. Naloga njenih sedmih članov bo oblikovanje strokovnih mnenj o primernosti kandidatov za člane organov gospodarskih družb, ki so v lasti Republike Slovenije. In še, mandat komisije bo trajal do aprila 2013, torej še v mandat nove vlade.

Agencija bo samostojen in neodvisen organ s statusom nevladnega neposrednega proračunskega uporabnika. Agencija bo tista, ki bo pripravila strategijo upravljanja kapitalskih naložb za triletno obdobje, pri čemer pa se bo morala uskladiti z ministrstvi, nato pa bo strategijo potrjeval državni zbor.

barbara.hren@dnevnik.si