Slovenska četverica, tekačice so v štafeti nastopile po skoraj dveh letih, si je z današnjim uspešnim nastopom priborila tudi olimpijsko vozovnico v Vancouver. V prvi predaji v klasičnem slogu je nastopila 17-letna Anja Eržen. Zaradi zahtevne proge in hude konkurence je mlada slovenska tekačica do predaje zaostala nekaj več kot minuto in Petri Majdič predala kot 15. Dolanka je zaostanek zmanjšala za slabe štiri sekunde in ob predaji zasedala 13. mesto, vendar se je zelo približala številnim reprezentancam.

"Imela sem srečo, da sem startala ob boku s Poljakinjo Justyno Kowalczykovo. To je njena najljubša disciplina in vedela sem, da če bom blizu, bom hitra. Mislim, da sem dosegla drugi čas v klasiki. Res smo dobro odtekle, norma je tukaj, kdo ve, morda pa bomo letos še tekle v štafeti, saj smo se res dobro ujele," je po tekmi dejala Majdičeva, 19. s sobotne posamične tekme.

Tretja je nastopila Vesna Fabjan. Članica TSK Merkur Kranj se je v prostem slogu dobro znašla, saj je napredovala na sedmo mesto in Barbari Jezeršek ponudila lepo izhodišče za dober nastop. "Smuči so tekle dobro, servis je res opravil dobro delo in na progi sem se dobro znašla. Zdaj gremo naprej, v Kuusamu bom nastopila v sprintu, morda pa tudi na distanci," pa je po tekmi povedala Fabjanova, ki je na sobotni posamični tekmi na deset kilometrov za šest mest zgrešila uvrstitev med dobitnice točk.

Kot zadnja je na progo krenila Barbara Jezeršek. Triindvajsetletnica je petkilometrski krog pretekla dobro in na koncu ekipi prisprintala deveto mesto z zaostankom nekaj več kot dve minuti (2:05,1). S tem so slovenske tekačice izpolnile normo za nastop na olimpijskih igrah v Vancouvru. "To je lep uspeh, nikogar pa ne bi posebej izpostavil. Norma je tukaj, zdaj pa bomo videli kako naprej. Mislim, da lahko na olimpijski tekmi zamenjamo vsaj polovico ekipe, če bi bilo to potrebno, morda pa tudi celo, če bi se katere druge štiri tekačice bolje znašle v smučini. Ne vem, o tem bi več vedel povedati Marko Gracer. Vsekakor pa smo danes zelo zadovoljni," je dejal selektor ekipe Ivan Hudač.

Danes so sicer večino preizkušnje vodile reprezentantke Finske, a sta jo v zadnji predaji prehiteli ekipi Švedske in Norveške 1. V slednji postavi je kot zadnja tekla včerajšnja zmagovalka posamične tekme Marit Bjoergen.