Čeprav utrujeni in neprespani so nogometaši profesionalno odigrali tudi tretji polčas tekme z Rusijo. Slavje se je začelo že v sredo zvečer po koncu dvoboja z Rusijo, s severovzhoda države pa so se danes nogometaši in vodstvo odpravili še v glavno mesto; prvi postanek so imeli pri predsedniku Danilu Türku.

Nogometaši so se iz predsedniške palače nato preselili na Prešernov trg. Tam so se že opoldne začeli zbirati navijači, do treh popoldne, ko je bil napovedan sprejem, pa se je na osrednjem ljubljanskem trgu in bližnjih ulicah zbralo več tisoč navdušenih privržencev nogometa. Za ogrevanje pred prihodom slovenskih nogometnih zvezdnikov je skrbel glasbeni trio Predin, Lovšin, Kreslin, ki je Slovence spomnil, da se ponavlja nogometna pravljica izpred desetletja.

"Jaz bi se vsem skupaj zahvalil za vašo podporo. Mi smo pustili srce na igrišču, vi ob igrišču. Skupaj nam je uspelo. Vidimo se na svetovnem prvenstvu," je kapetan reprezentance Robert Koren nagovoril navijače in jih pozval, naj skupaj z nogometaši začnejo poskakovati v ritmu znanega navijaškega slogana Kdor ne skače, ni Sloven'c.

Manjše zamude igralcem ob prihodu na oder ni zameril nihče, vse skupaj je v živo prenašala nacionalna televizija, novinarski kolega Igor Bergant je na duhovit način še enkrat spomnil akterje in gledalce, kako so v Mariboru padali Rusi, nogometaši pa so ob poimenski predstavitvi navijačem še enkrat podoživeli sredine zmagoslavne trenutke. Tudi s poplesavanjem in poskakovanjem na odru ter mahanjem navijačem, med katere so zmetali tudi še nekaj dresov.

Med tistimi, ki so prišli nogometaše pozdravit na oder, je bil gostitelj sprejema, ljubljanski župan Zoran Janković. Voditelj ga je zvito spomnil, da je nekoč njegova predhodnica v trenutkih podobnega slavja prehitro obljubila nov nogometni objekt v prestolnici. A se župan ni zmedel: "Fantje, hvala za vse, kar ste naredili. In obljubim trening tekmo pred prvenstvom na Stožicah na novem stadionu! Hvala vsem skupaj, Ljubljana vas bo tu pričakala, ko pridete nazaj."

Navdušeni navijači, ki so zasedli ne le prostor na trgu in ulicah, ampak splezali tudi na drevesa, korita in stopnišča stavb v okolici, zelo oblegan pa je bil tudi spomenik največjemu slovenskemu pesniku - tudi France Prešeren je dobil v roke slovensko zastavo -, so glasno pozdravili tvorca nogometne pravljice Matjaža Keka.

"Sanje so dovoljene. Včeraj je sanjala cela Slovenija, potem pa je Slovenija doživela ... Še enkrat: poklon tem fantom, ki so Slovenijo naredili ponosno. Hvala, Slovenija, hvala za vse, predvsem pa hvala fantom. Prepričan sem, da tudi na svetovnem prvenstvu ne bodo razočarali."

"Danes smo tukaj, ne da bi se učili, ampak da praznujemo. Danes slavi Slovenija po zahvali teh fantov, ki so Slovenijo postavili na zemljevid nogometa," pa je pohvalo igralcem izrekel še resorni minister za šolstvo in šport Igor Lukšič.

Danilo Türk: Danes Slovenija praznuje z nogometaši

Slovenski nogometaši so imeli dan po zgodovinskem uspehu, novi uvrstitvi na največje svetovno tekmovanje, le malo časa za počitek. Po slavju na in pred stadionom v Mariboru takoj po tekmi so se danes preselili še v prestolnico, kjer jim je najprej čestital predsednik Danilo Türk, nato pa jih je pozdravila še množica navijačev v središču mesta.

"Danes Slovenija praznuje. Praznuje z vami in praznuje vašo zmago. Včeraj ste pokazali, kako se igra odličen nogomet. Vsakdo, tudi tisti, ki se na nogomet ne spozna, je lahko ugotovil tehnično dovršenost, borbenost, srčnost. Za vse to vam še enkrat čestitam in želim še veliko uspeha v nadaljnjem poteku SP. Danes z vami praznuje vsa Slovenija, pa tudi vsa svetovna športna javnost," je nogometaše nagovoril Danilo Türk in dodal:

"Ruski predsednik Dimitrij Medvedjev mi je posebej naročil, naj prenesem njegove čestitke in navdušenje tudi vam osebno. Nikogar ni, ki ne bi priznal izjemnega uspeha in kvalitet. Vsi skupaj ste izjemna športa ekipa in naredili ste ogromno za Slovenijo. Želimo vam veliko uspeha in želimo vam še enkrat povedati, da smo vam izjemno hvaležni za vaš dosežek, za to, kar ste naredili za Slovenijo," je še dodal predsednik Türk in ugotovil, da zaničljive kritike o slovenskem nogometu, ki jih je bila deležna mlada država ob osamosvojitvi, že dolgo ne držijo več: "Dober nogomet že nekaj časa imamo. Imamo odlično ekipo in igralce, ki smo jim iz vsega srca hvaležni."

Robert Koren je predsedniku države v zahvalo in mu v spomin na veliki uspeh podaril simbolično darilo, dres slovenske reprezentance, s spominskim darilom pa je ob zahvali za podporo nogometu v Sloveniji oddolžil še predsednik NZS Ivan Simič. "V imenu NZS vam izročamo spominsko darilo in se zahvaljujemo za vso podporo. Mi se bomo oddolžili s promocijo Slovenije. Čestitam fantom za veličastno zmago," je dejal Simič.