Napad na Afriko s kontrolirano ofenzivo

"Bolj od Rusov si želimo Južnoafriške republike, uspeha in zmage. Njihova želja ne more biti večja od naše, prav to je določena prednost za nas. Za Rusi sicer stoji ogromen stroj, dodatno težo dajejo napovedani obiski vplivnih ljudi iz ruskega in svetovnega nogometa. A to tekmi daje še večji čar. Take stvari nas še bolj motivirajo. Tudi rusko prepričanje v svoje sposobnosti jemljem kot nekaj povsem normalnega. Slovenska reprezentanca je doslej vedno dobro reagirala, ko je bila postavljena pred zid. To je tisto, kar me navdušuje. Prepričan sem, da bomo mi tisti, ki se bomo veselili na koncu," je samozavesten selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek pred povratno tekmo dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na svetovno prvenstvo danes ob 20.45 na razprodanem štadionu Ljudski vrt v Mariboru.

V slovenski reprezentančni bazi na Ptuju včeraj ni bilo čutiti napetosti, da gre za najpomembnejšo tekmo sedanje generacije. V hotelu Primus je vladalo pravo družinsko vzdušje, ni bilo znakov nervoze, nogometaši so tudi zunaj uradnega protokola poklepetali z novinarji, kar je dobesedno šokiralo poročevalce iz tujine, ki so v svojih domovinah vajeni hermetično zaprtih reprezentančnih baz z varnostniki, nemško disciplino in rusko hladnostjo. V slovenskem taboru se dobro zavedajo, da je za pot v Afriko potrebno zmagati z 1:0, po podaljšku ali enajstmetrovkah (vadili so jih včeraj na zadnjem treningu v Kidričevem, ker je bilo v ponedeljek v Ljudskem vrtu preveč gledalcev) ob izidu 2:1, ali vsaj z dvema goloma razlike. V slovenskem taboru so se v minulih dneh največ ukvarjali z regeneracijo, saj je umetna trava na Lužnikih pobrala veliko energije. Težav s poškodbami nimajo, vsi so prepričani, da bo Ljudski vrt dvanajsti igralec slovenske vrste.

"Naša taktika bo kontrolirana ofenziva, iz katere si moramo priigrati priložnosti. Ob takšni igri imamo določeno možnost za pozitiven izid," je bil kratek trener Milan Miklavič, človek iz ozadja, ki je skupaj s selektorjem Kekom skoval več načrtov. "Vsi smo osredotočeni na našo zmago brez prejetega gola, a so pripravljeni tudi rezervni načrti, čeprav je naš igralski kader skromen. Vseeno imamo nekaj adutov na klopi," je razkrival Kek, ki ne spremlja ruskih medijev: "Samo to mi je še manjkalo. S tem bi le izgubljal energijo. Mi moramo črpati energijo in znanje iz lastnega kadra. Postavili smo trdne temelje generacije, ki bo še igrala takšne tekme."

V slovenskem taboru se dobro zavedajo, da takšne tekme, kot jih čaka drevi, še niso igrali. "Izjemno sem zadovoljen, kakšna je reakcija fantov na pritisk. Njihove glave so bistre, dobro prenašajo pritisk, so prava klapa. Čaka jih tekma, na kateri bodo morali iti preko svojih sposobnosti," je razmišljal Kek in si po kosilu vzel četrt ure za sproščen klepet v hotelski avli, ki se je kar tresla od smeha ob zbadanjih in šalah. O začetni enajsterici sploh ni govoril, ker je že nekaj tekem zacementirana.