Nadzorni svet pod vodstvom Igorja Hustića je namreč upravo Iskre Avtoelektrike zadolžil, naj s posli, ki jih je z interno revizijo odkril predsednik uprave Iskre Avtoelektrike v odhodu Igor Mihajlović, seznani tudi pristojne organe. Ali bo to nalogo izpolnil že Mihajlović ali pa novi predsednik uprave Edvin Sever (doslej direktor strateške poslovne enote Mehatronika) in novi član uprave Bojan Konič (dosedanji direktor strateške poslovne enote Trading), ki sta bila imenovana na ponedeljkovi seji, za zdaj ni znano.

Iskra Avtoelektrika je že leta 2007 uradno nepovezani družbi izdala šest milijonov evrov vredno poroštvo, ki ga uprava pod vodstvom Nemca (ta je zaradi upokojitve konec avgusta vodenje družbe predal Mihajloviću) ni razkrila v letnem poročilu. Po naših informacijah je šlo za poroštva družbi Slovenian Development Capital Fund (SDCF) oziroma Slovenian Fund Management (SFM), ki jo vodi Marjan Groff, nekdanji predsednik nadzornega sveta Iskre Avtoelektrike. Spomnimo, da sta SFM in SDCF leta 2007 od Infonda Holdinga kupila njegovo hčerinsko družbo, ki je imela v lasti četrtinski delež Iskre Avtoelektrike. Za nakup tega deleža se je potegovala uprava Iskre Avtoelektrike pod vodstvom Nemca, vendar ji nikoli ni uspelo sestaviti finančne konstrukcije. "Ne želim dajati komentarjev," je bil včeraj kratek Nemec, medtem ko so v Iskri Avtoelektriki pojasnili, da se družba, ki ji je Nemec odobril poroštvo, uvršča v drugi najnižji bonitetni razred SB9, to pomeni, da dosega najnižji donosnost in likvidnost.

Prav ta poroštva in nekatere druge ugotovljene nepravilnosti so tudi razlog, da je Iskra Avtoelektrika v ključnih trenutkih ostala brez celotne uprave. Spomnimo, da je Mihajlović nadzornike z izsledki interne revizije seznanil že pred skoraj mesecem dni, vendar ti tedaj niso ukrepali. Prav tako niso želeli izpolniti niti Mihajlovićeve zahteve, da iz krivdnih razlogov razrešijo člana uprave Ivana Lisjaka in Tadeja Vidica. Ta sta konec oktobra odstopila iz "osebnih razlogov", nato pa je zaradi nezadovoljstva z nadzorniki odstopil tudi Mihajlović, ki mu 1. decembra poteče mandat. Takrat bosta vodenje družbe tudi uradno prevzela Sever in Konič. "Gre za dolgoletna sodelavca Iskre Avtoelektrike, s katerima sem v prihodnje nameraval sodelovati tudi sam," je povedal Mihajlović in dodal, da družbo zapušča brez odpravnine, kje se bo zaposlil, pa za zdaj še ne ve.

Med prvimi nalogami nove uprave bodo predvsem nadaljevanje zniževanja stroškov poslovanja, pospeševanje prodaje in nadaljnje zniževanje števila zaposlenih. Letos se je število zaposlenih v Skupini Iskra Avtoelektrika zmanjšalo že kar za 498, od tega samo v matični družbi za 344. Glede morebitnih nadaljnjih odpuščanj je Mihajlović dejal, da bo treba preučiti poslovanje nekaterih podjetij v tujini in določena tudi zapreti.

matjaz.polanic@dnevnik.isi

 jani.alic@dnevnik.si

Več kazalcev poslovanja Skupine Iskra Avtoelektrika si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij ali na tej povezavi.