Kot so danes prek spletnih strani Ljubljanske borze še sporočili iz družbe, je mandat predsednika in člana uprave petleten in začne teči s 1. decembrom.

Poleg tega je predsednik nadzornikov Igor Hustič po pooblastilu nadzornega sveta sklenil pogodbo o zaposlitvi s predsednikom uprave v odstopu Igorjem Mihajlovićem za obdobje opravljanja funkcije predsednika uprave. V skladu s pogodbo o zaposlitvi Mihajloviću po prenehanju funkcije in delovnega razmerja ne pripada odpravnina.

Mihajlović, ki je 1. septembra letos nasledil dolgoletnega prvega moža Iskre Avtoelektrike Aleša Nemca, je odstopil zaradi nesoglasij v zvezi z določenimi posli in ravnanjem celotne uprave pod vodstvom Nemca pri teh poslih, v kateri sta bila tudi Tadej Vidic in Ivan Lisjak. Slednja nista več člana uprave šempetrske družbe od nedelje.

Mihajlović je zatrdil, da bo z vsebinsko predajo poslov začel že danes, Iskro Avtoelektriko pa s 1. decembrom zapušča, in sicer brez odpravnine. Na vprašanje, kje se bo nadaljevala njegova kariera, pa je zatrdil, da nima nobene ponudbe. "Od 1. decembra sem brez službe," je dodal.

Kot je novinarjem zatrdil Mihajlović, je bil sicer sam pripravljen sodelovati tako s Severjem kot Koničem, ki sta njegova dolgoletna sodelavca. Program dela je pripravil z vsemi direktorji, tako da ga dobro poznata oba in Mihajlović pričakuje, da bosta z njegovo realizacijo tudi nadaljevala.

Vsebine interne revizije Mihajlović ni mogel komentirati, zatrdil pa je, da so sklepi nadzornega sveta jasni, prav tako zakonodaja. Ob tem tudi ni želel komentirati, ali bi bila po njegovem potrebna tudi zunanja revizija.

Mihajlović je prepričan, da se razmere v družbi izboljšujejo, saj se naročila večajo. "Težko ocenjujem, ali bodo potrebna odpuščanja ali ne. Dejstvo je, da se obseg naročil povečuje. Ali smo na ravneh, na katerih bi morali biti, pa je drugi vprašanje," je poudaril. Dodal je še, da bo treba poslovanja nekaj podjetij iz skupine Iskre Avtoelektrike temeljito preučiti in določena tudi zapreti.

Iz poročila o pregledu evidentiranja potencialnih obveznosti družbe in skupine Iskra Avtoelektrika, ki ga je opravila interna revizija in so se v ponedeljek z njim seznanili tudi nadzorniki, je sicer razvidno, da je družba v letu 2007 izdala poroštva za finančne obveznosti nepovezane tretje osebe v višini šest milijonov evrov, ki niso bile razkrite v letnem poročilu za leto 2007.

Poleg tega je družba Iskra Avtoelektrika v letu 2008 izdala garantno pismo v višini 1,02 milijona dolarjev za plačilo obveznosti pridružene družbe, ki je v 50-odstotni lasti Iskre Avtoelektrike, po dobaviteljski pogodbi, ki ni bilo razkrito v letnem poročilu za 2008.

Iz podatkov za prvih devet mesecev letos je sicer še razvidno, da ima družba Iskra Avtoelektrika izdana poroštva v ocenjeni višini 1,16 milijona evrov za finančne obveznosti tretje nepovezane osebe. Poziv za unovčitev omenjenih poroštev je družba Iskra Avtolektrika prejela po 30. septembru letos.

Družba ima tudi izdano poroštvo v ocenjeni višini 1,28 milijona evrov za finančne obveznosti tretje nepovezane osebe, poleg tega ima sklenjeni dve kočljivi pogodbi v ocenjeni višini 1,9 milijona evrov. Družba ob vsem tem v svojih računovodskih izkazih izkazuje še potencialno obveznost za izdano garancijo pridruženi družbi v višini 954.255 dolarjev oz. 655.890 evrov.

Uprava družbe je že pričela z aktivnostmi za odpravo ugotovljenih nepravilnosti in omejevanje negativnih vplivov na zmanjšanje premoženje družbe. Informacijo o vplivu potencialnih obveznostih na računovodske izkaze bodo podali takoj, ko bodo ugotovili vsa dodatna relevantna dejstva.

Nadzorni svet je sicer na podlagi navedenih ugotovitev zadolžil upravo, da s posli, ki so bili predmet interne revizije, seznani pristojne organe.

Nadzorni svet se je tudi seznanil s potrebo po dokapitalizaciji odvisne družbe v Nemčiji, do katere je prišlo zaradi naknadno ugotovljene izgube iz leta 2008, zaradi znižane prodaje ter odpisov zalog in terjatev.

Poleg tega so nadzorniki v ponedeljek obravnavali poročilo o poslovanju družbe in skupine Iskre Avtoelektrike v prvih devetih mesecih letos ter se seznanili z likvidnostjo in solventnostjo obvladujoče družbe ter finančnim stanjem v odvisnih družbah.

Kot je razvidno iz poročila, je skupina Iskra Avtoelektrika v letošnjih prvih devetih mesecih ustvarila 11,7 milijona evrov čiste izgube, medtem ko je v enakem obdobju lani imela pet milijonov evrov dobička. Njeni prihodki so se skorajda prepolovili na 122,4 milijona evrov.

Matična družba pa je zabeležila 12 milijonov evrov čiste izgube, medtem ko je pred letom dni beležila 4,5 milijona milijona evrov dobička. Družbini prihodki so se več kot prepolovili, in sicer na 75 milijonov evrov.

V družbi pojasnjujejo, da se je negativni vpliv finančne in gospodarske krize, ki se je začel v zadnjem četrtletju lanskega leta, nadaljeval tudi v letošnjem letu.

Povprečno število zaposlenih na ravni skupine se je s 3030 v prvih devetih mesecih lani zmanjšalo na 2517 v letošnjem obdobju, na ravni matične družbe pa s 1967 na 1613.

Družba je v devetmesečju veliko napora vlagala v prilagajanje poslovanja nižjemu obsegu prodaje. "Ukrepi, povezani z zniževanjem stroškov dela, bodo vidni šele proti koncu leta in bodo pozitivno vplivali na poslovanje v letu 2010," pravijo in dodajajo, da bodo v prihodnjih mesecih krepili razvojne projekte.