Nekaj več kot 24 ur pred tekmo si je s soigralci ogledal posnetek prve tekme v Moskvi, nato pojedel kosilo, nekaj minut kasneje skupaj z Mišom Brečkom poziral na balkonu sobe v drugem nadstropju hotela Primus, potem je sledil intervju posebej za Dnevnik.

Ste pred eno najbolj pomembnih tekem v zgodovini slovenske nogometne reprezentance. Kakšno je stanje duha v moštvu?

Vsi smo sproščeni, ne občutimo nobene napetosti. Obstaja le pozitiven naboj. Ni se nam potrebno preveč obremenjevati. Vemo, da lahko igramo bolje kot v Moskvi. V teh kvalifikacijah smo naredili že veliko. Naš cilj je uvrstitev v Južno Afriko. Toda najbolj pomembno je, da vsi pokažemo, kar znamo in Sloveniji pokažemo, da smo pravi kolektiv. Tudi, če nam ne uspe, to ne bo tragedija, kajti pred našo mlado ekipo je še vrsto let igranja. Je pa jasno, kakšen je cilj.

Nekateri pravijo, da je potrebno Ruse napasti od prve minute. Drugi, da je primernejša bolj previdna igra.

Igrati moramo pametno. Ne smemo se zaleteti. Gola ni potrebno zabiti takoj, časa bomo imeli 90 minut. Morali bomo napadati, a tudi braniti svoj gol. Rusija je kakovostna reprezentanca, ki se v Ljudskem vrtu ne bo le branila. Izboljšati moramo igro, popraviti napake iz Moskve in izkoristiti prednosti igranja pred domačim občinstvom.

Dan pred povratno tekmo ste si ogledali posnetek prvega dvoboja v Moskvi. Do kakšnih ugotovitev ste prišli?

Med napadalno in obrambno linijo je bilo preveč prostora. Na igrišču moramo stati bolj strnjeno. Zaradi tega je bilo v naši igri nekaj lukenj. Igrali bomo s srcem.

Lahko Rusi v primerjavi s prvo tekmo pripravijo kakšno presenečenje v taktičnem smislu?

Mogoče bodo igrali z enim napadalcem, ker imajo prednost s prve tekme. Tega ne vemo in nas to niti pretirano ne zanima. Pomembno je, kako bomo igrali mi. A nekaj je povsem jasno - če bomo vsi stoodstotno pripravljeni in če bomo delali drug za drugega, bomo delovali dobro. Če bosta imela eden ali dva slab dan, bo zelo težko.

Bo to največja tekma v vaši karieri?

Zagotovo. Pred nami je devetdeset minut, ki lahko vsem reprezentantom, ne le meni, podaljšajo in polepšajo kariero. Obljubim lahko, da bomo skušali iztisniti iz svojih teles vse, po tekmi bomo videli, če bo to zadostovalo.

Prihod na tekmo je napovedal podpredsednik Kölna Jürgen Glowacz. Koliko vam to pomeni?

To je odločitev vodstva kluba. Sam vem, da sem se vedno pravilno odločil, ko sem prišel v reprezentanco. Sedaj smo prišli daleč, zato na vse skupaj v Kölnu gledajo nekoliko drugače. To spoštujem, a se osredotočam le na tekmo proti Rusiji.

So težave, ki ste jih imeli s Kölnom, sedaj pozabljene?

Vseskozi sem imel svoje mnenje in se nisem obremenjeval z ničemer drugim. Zelo dobro vem, kakšen cilj imam. Ostale stvari me ne zanimajo.

Je že padla ideja, kako proslaviti morebitno uvrstitev na svetovno prvenstvo?

Ne. Že pred tekmo v San Marinu smo razmišljali o tem, pa se potem naše želje niso uresničile, zato se sedaj z morebitnim slavjem ne bomo ukvarjali. Če se bo zgodilo, je najbolje, da je slavje spontano.

Na tekmi bo ogromno pomembnih osebnosti iz sveta politike na čelu s slovenskim premierjem Borutom Pahorjem. Vam to predstavlja dodatno motivacijo?

Ne! O tem ne razmišljamo in nam to ne daje nobene dodatne motivacije. Reprezentanca je vse naredila s svojim delom. Sprašujem se, zakaj ljudje, ki sedaj prihajajo, niso bili z nami od začetka kvalifikacij? To nas malo moti.