Trenutno najbolj odmevna plavalka, ki je obolela, je aktualna mladinska evropska prvakinja Tjaša Oder, ki je prav na mitingu v Beogradu dosegla nov absolutni slovenski rekord na 1500 metrov prosto, kar je bil obenem tudi šesti najboljši dosežek veh časov na svetu.

"Epidemija se hitro širi. Trenutno imamo bolnih šest plavalk in enega plavalca, a plavalci obolevajo eden za drugim. Prvi pa so zadevo že preboleli in se vračajo na trening," pravi ravenski trener Gorazd Podržavnik, ki ne skriva razočaranja nad zdravstveno oskrbo: "Največje težave imamo prav z zdravniki, saj nam nihče ne zna povedati, kako naj se obnašamo. Dobivamo neka splošna navodila, da naj bolni plavalci ostanejo doma, počivajo vsaj sedem dni, da naj jedo sadje in da naj tudi kasneje začnemo počasi s treningi, saj gripa vpliva na pljuča in možne so hujše posledice. Rešitve, da bi zadevo zajezili, pa prav tako nismo našli na Plavalni zvezi Slovenije, kjer prav tako kot mi nihče nima izkušenj s takšno vrsto bolezni, a je PZS vsaj kontaktirala druge zveze in jih zaprosila za nasvete."

Podržavnik je dejal, da so v klubu skušali najprej izolirati obolele plavalce, a širjenja bolezni s tem niso preprečili. Še več, nekatere plavalke, ki so bile v Beogradu, so poslali celo na preventivni pregled, saj obolelih športnikov niso želeli obremenjevati s treningi, a so bili v zdravstvenem domu zavrnjeni. Le nekaj ur kasneje pa se je bolezen pokazala. Kot pravi Podržavnik, so med obolelimi tudi tri plavalke, ki so prav ta konec tedna v Zagrebu in prihodnji teden na Dunaju nameravale loviti normo za nastop na decembrskem evropskem prvenstvu v Carigradu. "Nastope v Zagrebu smo že odpovedali, a če ne bodo povsem zdrave, bomo odjavili tudi nastope na Dunaju. Enako velja za Tjašo Oder, ki ne bo potovala na EP v Carigrad, če ne bo 100-odstotno pripravljena, saj v Turčijo ne bomo potovali na izlet."

Skrivnostna viroza, ki bi bila lahko tudi nova gripa, pa se je pred kratkim lotila tudi Jerneja Godca, ki študira v Kaliforniji. Slednji je bolezen že prebolel, na koncu pa je bil Godec zelo zadovoljen, da ni dobil klasične gripe, pri kateri je po njegovem mnenju okrevanje daljše kot pri novi, če ni zapletov.