Koncern Intereuropa je povečal čisto izgubo, ki je ob polletju znašala 3,1 milijona evrov. V prvih devetih mesecih letošnjega leta je koncern ustvaril za 144,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 30 odstotkov manj od načrtovanega in 29 odstotkov manj od ustvarjenega v enakem obdobju lani.

Na zmanjšanje obsega prodaje je vplival predvsem upad mednarodnih trgovinskih tokov in gospodarskih aktivnosti na trgih koncerna ter povečanje pritiskov na prodajne cene, so zapisali v Intereuropi.

Koncern je zabeležil negativni poslovni izid iz poslovanja v višini 0,5 milijona evrov. Direktni stroški poslovanja so sicer za 36 odstotkov nižji, vendar koncernu ni uspelo v enaki meri znižati posrednih stroškov, izid iz poslovanja pa je obremenilo tudi povečanje odhodkov iz naslova popravka vrednosti terjatev. Poslovni izid pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) znaša 11,3 milijona evrov.

"Reorganizacija matične družbe Intereuropa v štiri filiale z novimi ekipami že daje rezultate tako na stroškovni strani kot na področju trženja," poudarjajo v Intereuropi. Na pozitivne premike po njihovem kaže pridobivanje novih poslov ter povrnitev v preteklosti izgubljenih strank.

Zaradi zmanjšanega obsega prodaje se Intereuropa trenutno "spopada z ukrepi na področju krčenja stroškov, racionalizacije poslovanja, obvladovanja kreditnih tveganj in z zagotavljanjem pozitivnega denarnega toka za tekoče poslovanje", še pojasnjujejo v družbi.

Uprava je namenjena izvesti "intenzivno in celovito sanacijo ter prestrukturiranje koncerna,", še pišejo. V prihodnje bodo v koncernu še več pozornosti namenili usklajenemu nastopu na trgu in usmerjeni prodajni aktivnosti.

Nadzorniki so danes sprejeli tudi sklep o odpoklicu Marka Jazbeca z mesta namestnika predsednika uprave. Jazbec, ki bo v Intereuropi zaposlen še do konca novembra, decembra odhaja v upravo NLB. Kot je zapisal v izjavi za javnost po odstopu, je bila glede na kratek čas v upravi družbe odločitev za odhod izjemno težka, "vendar predstavlja imenovanje v upravo NLB veliko osebno priložnost, ki jo jemljem kot svoj največji karierni izziv".

V zadnjih nekaj mesecih se je uprava Intereurope intenzivno ukvarjala z aktivnostmi za sanacijo in reorganizacijo družbe, je poudaril Jazbec. Tako na področju kratkoročnih kot dolgoročnih ukrepov smo zastavili pravo smer, je še zapisal.

"Uprava je na finančnem področju, ki je ključno že od samega začetka, izpeljala precej pomembnih korakov, prve pozitivne učinke pa Intereuropa beleži že v rezultatih poslovanja za tretje četrtletje letošnjega leta," je izpostavil Jazbec. Kot je ob tem še zapisal, so pripravljena tudi izhodišča za strateški načrt poslovanje od leta 2010 do leta 2014.

Prihodnji teden se bo spremenila tudi sestava nadzornega sveta Intereuropa. Dosedanjim predstavnikom zaposlenih v nadzornem svetu namreč poteče mandat, svet delavcev družbe pa je za nove člane izvolil Maksimiljana Babiča, Nevijo Pečar in Ljuba Kobaleta. Štiriletni mandat bodo nastopijo 19. novembra.