Da bi omenjena zakonska pravica Dursa utegnila biti v neskladju z ustavo, smo pred kratkim opozorili v Dnevniku. Takrat je docent ljubljanske pravne fakultete Grega Strban pojasnil, da prispevki za socialno varnost in pravice, ki se financirajo z njimi, vse bolj dobivajo premoženjski status, kar dokazujeta tudi slovenska in evropska sodna praksa.

Semolič se bo danes zaradi te teme sestal tudi s premierjem Borutom Pahorjem, skupaj s predstavniki LTH, Steklarske nove in IUV. "Država mora poseči v to močvirje," pravi Semolič in od države pričakuje sistemsko rešitev področja. Predvsem zato, da zaposleni ne bi bili prikrajšani pri pokojnini zaradi neplačanih prispevkov. V sindikatu Pergam so za zdaj letos zabeležili en sam primer neplačanih prispevkov, nam je pojasnila generalna sekretarka Vida Fras. Kljub temu pa so na seji ekonomsko-socialnega sveta od ministra za finance Franca Križaniča zahtevali, da se Dursu onemogoči odobritev odloga plačevanja socialnih prispevkov.

A po mnenju vlade prav posebni ukrepi, ki dovoljujejo odpis, odlog ali obročno plačevanje prispevkov, prispevajo k doseženemu obsegu financiranja pravic. "S temi ukrepi je omogočeno delodajalcem, da obdržijo svojo poslovno aktivnost, s tem pa tudi delovna mesta za delavce," meni vlada. Ta je hkrati prepričana, da je obseg nadzora nad ravnanjem Dursa in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki imata možnost za odobritev odpisa ali odloga plačila, primeren in zadosten, bo pa treba preučiti utemeljenost odloga in odpisa, dodaja ministrski zbor.

Ta je že ustanovil medresorsko komisijo, ki naj bi po naših informacijah preučila tako odgovornost vodstev družb za plačevanje prispevkov po zakonu o gospodarskih družbah kot zakonodajo, ki ureja pristojnosti inšpektorata za delo. Zagotovo se bo razprava o prispevkih za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje dotaknila še katerega od zakonov, saj je tema porazdeljena med vrsto ministrstev, od zdravstvenega do gospodarskega, ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, dejansko pa je zaradi Dursovega pobiranja prispevkov v pristojnosti finančnega ministrstva. Naj ob tem le omenimo, da inšpektorat za delo nima nobenih pristojnosti v zvezi z obračunavanjem, neplačevanjem oziroma izterjavo za socialno varnost. Je pa inšpektorat pravi naslov za tiste, ki jih delodajalci sploh ne prijavijo v zavarovanje in hkrati zanje ne plačujejo zavarovanja.

barbara.hren@dnevnik.si

katja.svensek@dnevnik.si