V prvih devetih mesecih letošnjega leta je davek od dohodka pravnih oseb dosegel vsega 51,6 odstotka zneska, ki ga je Durs pobral v enakem obdobju lani. Čeprav se je davčna stopnja letos v primerjavi z minulim letom znižala za odstotno točko, je upad kljub vsemu večji. Tako se je od januarja do konca septembra lani z naslova davka od dohodka pravnih oseb v proračun stekla več kot milijarda evrov, v enakem obdobju letos pa ta znesek dosegel vsega nekaj več kot 520 milijonov evrov. Pričakovanja v letnem načrtu je Durs, ko gre za davke na dohodek in dobiček, znižal za okoli 380 milijonov evrov .

V Dursu, kjer realizacija od razmeram prilagojenega načrta sicer bistveno ne odstopa, pričakujejo realno sliko spomladi prihodnje leto ob poračunu. Ali bodo morala podjetja takrat doplačati in koliko sredstev bo Durs moral vrniti, zaenkrat ni možno napovedati, predvsem pa bo po mnenju poznavalcev končni rezultat odvisen od poslovanja podjetij v oktobru, novembru in decembru.

Durs načrtuje, da bo letos pobral za 360 milijonov evrov manj DDV-ja, kot je sprva načrtoval. Izplen se ne razlikuje bistveno od tistega v lanskem letu. Durs je namreč v prvih devetih mesecih pobral 1,65 milijarde DDV-ja, kar znese 95 odstotkov pobranega davka v enakem lanskem obdobju.

Največjo prilagoditev pa so v Dursu naredili pri davku na motorna vozila, pri katerem so pričakovanja kar prepolovili. Če so v prvotnem načrtu predvideli 62,3 milijona evrov pobranega davka, so zdaj cilj znižali na 32,2 milijona evrov.

Manjša so odstopanja pri dohodnini, saj se je v prvih devetih mesecih letošnjega leta v proračun z naslova dohodnine steklo za 96 odstotkov lanskih prihodkov s tega naslova. Rast so zabeležili prispevki za socialno varnost, ki so se glede na lansko devetmesečno obdobje povečali za 2,6 odstotka. Tudi transferni prihodki, torej tisti, ki jih za zaposlovanje, zdravstveno, pokojninsko in invalidsko zavarovanje plačuje država, so se povečali, in sicer skupaj za več kot dvanajst odstotkov.

katja.svensek@dnevnik.si