Britanska deklica, ki je umrla le nekaj ur po cepljenju proti hpv, ni umrla zaradi cepiva, ampak je imela hudo predhodno bolezen, je ponovno opozorila članica upravnega odbora za šolsko in visokošolsko medicino Jožica Mugoša. Ob tem je pojasnila, da je cepljenje le sovpadalo z napredovanjem bolezni, zaradi katere je umrla.

Marjetka Uršič Vrščaj z ljubljanskega Onkološkega inštituta je znova opozorila, da stranskih učinkov cepljenja, ki bi bili resnejši za posameznikovo zdravje, ni. Sicer se lahko pojavijo nekateri stranski učinki, ki so značilni tudi za ostala cepljenja, kot je rdečina in bolečina na mestu vboda in prehodna povišana telesna temperatura. Ostali udeleženci pa so opozorili, da v praksi niso zabeležili nobenega primera, kjer bi imela deklica po cepljenju kakršne koli stranske učinke.

Vodja komisije strokovnega sveta za zdravstveno varstvo šolskih otrok in mladine v Zdravstvenem domu Ljubljana Sonja Čadež je predstavila podatke o odzivnosti za cepljenje za Ljubljano, kjer se je do sedaj, torej v prvih dveh mesecih od začetka izvajanja cepljenja, cepilo med 25 in 30 odstotkov šestošolk. Po njenem mnenju bi bilo zaradi tako nizke odzivnosti potrebno treba izpeljati obširno in dobro podprto medijsko kampanjo za cepljenje.

Na območju Celja se je za cepljenje svojih hčera odločilo približno 50 odstotkov staršev, takšen odstotek beležijo tudi v Mariboru, medtem ko je na območju Brežic in Krškega delež cepljenih šestošolk višji. Tam beležijo med 80 in 90-odstotno odzivnost.

Brezplačno prostovoljno cepljenje, ki so ga v Sloveniji začeli izvajati z letošnjim septembrom, je organizirano samo za šestošolke. Sicer pa se lahko starši, ki so odklonili cepljenje, premislijo in vseeno privolijo do konca letošnjega šolskega leta, torej do konca avgusta 2010, so še poudarili na novinarski konferenci.

Cepivo ščiti pred nastankom predrakavih oziroma rakavih sprememb, ki jih povzroča hpv. "Cepljenje proti hpv je prvo cepljenje proti raku," je poudarila Uršič Vrščajeva. Po njenih podatkih cepljenje učinkovito ščiti pred okužbo z najpogostejšima visokorizičnima genotipoma hpv, ki povzročata okrog 70 odstotkov vseh vrst raka materničnega vratu, in pred nizkorizičnima genotipoma hpv, ki povzročata za do 90 odstotkov genitalnih bradavic.

Kot je še opozorila Uršič Vrščajeva, uporaba kondoma ne zadostuje pri preprečevanju širjenja hpv virusov, saj se okužba prenaša preko kože in sluznice, ne pa s telesnimi izločki.

Cepljenje proti hpv sicer vključuje tri odmerke cepiva, učinkovito pa je za obdobje najmanj petih let. Za takšno starost deklic pa so se odločili, ker je najbolje cepiti deklice pred prvim spolnim odnosom. Doslej je bilo cepljenje proti okužbam s hpv v Sloveniji samoplačniško, prvo cepljenje pa je bilo konec leta 2006, pri čem pa se je cepilo več kot 3300 oseb.