Ko se je poznavanje bolezni malce izboljšalo, je ministrstvo leta 1991 hotelo ukrep odpraviti, vendar pa je to preprečil kongres. Proces za odpravo prepovedi je sicer začela že administracija bivšega predsednika Georgea Busha.

Obama je poudaril, da če želijo biti ZDA vodja boja proti virusu HIV ali aidsu v svetu, potem se morajo tako tudi obnašati. Odprava prepovedi naj bi bila še en korak k odpravi stigme, ki jo nosi ta bolezen.

Zaradi prepovedi v ZDA vse od leta 1993 ni bilo nobene večje konference o aidsu, ker nihče s to boleznijo ni imel pravice vstopa. Zaradi prepovedi v ZDA ne more niti na tisoče beguncev, turistov, poslovnežev ali študentov.

Poleg ZDA tak ukrep poznajo še Armenija, Brunej, Libija, Moldavija, Oman, Katar, Rusija, Savdska Arabija, Južna Koreja in Sudan.

Obama je v petek še podpisal podaljšanje veljavnosti programa zvezne pomoči bolnikom z aidsom. Program nosi ime po Ryanu Whiteu, ki so ga, ko je bil star 13 let, okužili z aidsom s transfuzijo krvi. Pet let je bil med vodilnimi aktivist za pomoč bolnikom, dokler ni leta 1990 umrl star 18 let.