"V Sjusjoen smo prišli v soboto zvečer, danes dopoldne pa smo že opravili prvi trening. Tu imajo na razpolago tri lokacije za trening, dopoldne smo trenirali na prvi 2,7 km dolgi progi. Popoldne bodo odprli še dodatni kilometer. Snežne razmere so dobre, saj so proge prekrite z 20 do 30 cm umetnega snega. Profil proge je zelo valovit in tehnično zahteven, kar nam ustreza. Popoldne načrtujemo preveriti drugi dve lokaciji, ena je na drugem tekaškem stadionu, ki je od nas oddaljen dva kilometra in ima malo slabše proge, vendar se da smučati na 20 km dolgi progi okoli hriba," je razmere za trening v Sjusjoenu za Smučarsko zvezo Slovenije opisal trener Majdičeve Ivan Hudač.

Slovenske tekačice bodo v Sjusjoenu ostale približno dva tedna, nato pa se bodo preselile na prizorišče prvih tekem v Beitostoelen. Tam se bodo teden dni pred svetovnim pokalom udeležile tekem FIS (13. - 15. november), kjer bodo nastopili vsi najboljši norveški tekmovalci, saj bo njihovo vodstvo tekmo izkoristilo za izbirno. "Tekmovanje traja tri dni. V petek je na sporedu sprint, v soboto prosta tehnika, v nedeljo pa klasična tehnika. Na katerih tekmah bomo nastopili, bomo prilagajali planom treninga, verjetno pa bodo vse tri sprinterke startale na sprintu, za distanco pa še nismo odločeni," je slovaški strokovnjak opisal zaključne priprave pred prvimi tekmami svetovnega pokala.

Teden dni kasneje, od 21. in 22. novembra, dekleta v Beitostoelnu čaka start v svetovnem pokalu. "Preverili bomo le v kakšnem stanju je Barbara Jezeršek in se odločili ali bo nastopila v Beitostoelnu, enako velja za Kuusamo. Ostala dekleta (Vesna, Petra, Katja) bodo verjetno startala na sprintu, kar se tiče distance, bo Petra startala na vseh tekmah, želim in zahtevam, da tudi Vesna Fabjan nastopi v Beitostoelnu na distanci, verjetno tudi v Kuusamu," je pogovor zaključil Hudač.

Poleg tekmovalk in trenerjev so v Skandinaviji prisotni tudi serviserji Miha Plahutnik, Gianluca Marcolini in Stefan Lichon.