Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, je predsednik Unije Istranov Massimiliano Lacota italijanskega podtajnika za zunanje zadeve Alfreda Mantico zaprosil, naj ukrepa oziroma naj od Slovenije zahteva pojasnila v zvezi s filmom. Po mnenju Lacote je namreč slednji zaradi naslova, ki "spominja na geslo, ki je titovske čete vodilo pri zasedbi Trsta", provokacija, saj namesto da bi ga predstavili v Ljubljani, ki je slovenska prestolnica, bodo to storili v Sežani, ki je od Trsta oddaljena le nekaj kilometrov.

Za predsednika Unije Istranov so nesprejemljivi tudi reklamni spoti za film, ker naj bi bili v nasprotju z vsakršnim načelom pomiritve, ščuvali pa naj bi celo k rasnemu sovraštvu, piše Lacota, ki je o zadevi obvestil tržaškega župana Roberta Dipiazzo, za petek pa je sklical novinarsko konferenco.

Kratki igrani film Trst je naš traja 27 minut in je študijska produkcija oziroma projekt AGRFT v koprodukciji z RTV Slovenija. Zgodba je postavljena v leto 2009 in je opis poskusa skupine partizanskih vojakov, ki se odloči, da bo osvobodila Trst in popravila stare krivice iz druge svetovne vojne. Glavni junak je komandant skupine Franc (Gojmir Lešnjak), ki pa naleti na nerazumevanje žene Marije (Silve Čušin), opraviti pa mora tudi s policijo, ki ne dovoljuje uprizarjanja bitk. Režijo je podpisal Žiga Virc, ki je poskrbel tudi za scenarij. Film bodo premierno uprizorili 6. novembra ob 20. uri v Kosovelovem domu v Sežani.