Moško EP bo v Avstriji in Češki, žensko pa bosta skupaj organizirali Srbija in Italija. Iz kvalifikacijskih skupin se bodo na prvenstvo neposredno uvrstile najboljše reprezentance, drugouvrščene pa bodo odšle v dodatne kvalifikacije. Kvalifikacijski turnirji se bodo igrali maja 2010 (prvi od 21. do 23, drugi od 28. do 30.), prvega v skupini A bo gostila Slovenija, drugega pa Izrael. Dodatne kvalifikacije bodo septembra.

"Mislim, da smo lahko zadovoljni. Če bodo odbojkarji igrali kot znajo, je dosegljivo tudi prvo mesto. En turnir bomo gostili tudi mi, zato so naše možnosti za prvo mesto nekoliko bolj realne, vsekakor pa so Španci favoriti. Drugi pa bi v vsakem primeru morali biti," je žreb pri moških komentiral generalni sekretar Odbojkarske zveze Slovenije Igor Dolinšek. Moška reprezentanca, ki je trenutno brez selektorja, saj Gregor Hribar po evropskem prvenstvu ni podaljšal sodelovanja, se bi v morebitnih dodatnih kvalifikacijah pomerila z drugouvrščenim moštvom skupine C, v kateri so Slovaška, Belgija, Ukrajina in zmagovalec tekme med Gruzijo in BiH.

Z žrebom so lahko zadovoljne tudi ženske, ki bodo lovile zgodovinsko uvrstitev na veliko tekmovanje. V svoji skupini nimajo reprezentance z evropskega vrha, oteževalna okoliščina pa je, da Slovenija ne bo gostila enega izmed dveh kvalifikacijskih turnirjev.

"Če gledamo druge skupine, lahko vidimo, da je le še ena bolj ugodna kot naša, zato smo lahko zadovoljni. Belgija je glede na zadnje rezultate prvi favorit skupine, mi se bi morali z Romunijo boriti za drugo mesto. To pa ne pomeni, da ne moremo biti prvi. Zavedamo se svojih kvalitet in menim, da lahko uspešno igramo proti vsem tem reprezentancam. Najbrž lahko celo lažje pridemo do prvega mesta v skupini, kot pa zmagamo v dodatnih kvalifikacijah, kjer naš čaka Španija ali Hrvaška. Vsekakor pa ni ugodno, da bomo prvi turnir igrali v Belgiji, drugega pa v Romuniji, lažje bi bilo, če bi en turnir gostili mi," je po žrebu dejal selektor Tilen Kozamernik.

Svoje tekmece so dobili tudi mladinci in mladinke. Mladinci bodo igrali z Nizozemsko, Bolgarijo, Avstrijo, Latvijo in Slovaško, mladinke pa z Ukrajino, Francijo, Romunijo, Belorusijo in zmagovalko prvega kvalifikacijskega turnirja.