Omenjeni predlog je del poročila, ki ga je Zalarju septembra predložila komisija za izdajo in odvzem dovoljenja za opravljanje funkcije upravitelja v insolventnih postopkih. Gre za komisijo, ki jo je imenoval že nekdanji pravosodni minister Lovro Šturm, njena naloga pa je dajanje mnenj o zadevah glede izvajanja zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP). Kot smo že poročali, je prav omenjeni zakon z nekaterimi določbami (omejitev dostopa do originalne dokumentacije, ukinitev stečajnih senatov, ki so jih nadomestili stečajni sodniki) poslabšal položaj upnikov v stečajih glede na upravitelje, tem pa je v kombinaciji s pravilniki omogočil tudi izplačilo visokih nagrad še pred zaključkom stečaja.

Medtem ko je minister Zalar spreminjanje in dopolnjevanje zakona pred dnevi zaupal delovni skupini, ki jo bo vodila (so)avtorica izvornega zakona Nina Plavšak, so nam na ministrstvu za pravosodje včeraj potrdili, da je več predlogov glede spremembe zakona že prejel od komisije, ki je zadolžena za njegovo spremljanje. Med njimi je tudi predlog o ukinitvi nagrad upraviteljem. Komisija, ki jo vodi gospodarski vrhovni sodnik Vladimir Balažic, je pri tem "izpostavila vprašanje, ali ne bi bilo ceneje upravitelje preprosto zaposliti, torej drugače urediti njihov status".

Najpomembnejši predlog komisije se nanaša na "začasno odstranitev upraviteljev s položaja pri vodenju stečaja". "Po zakonu je možno upravitelju, če ta krši svoje obveznosti, le odvzeti dovoljenje. V primeru kazenskega postopka zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe upraviteljske funkcije lahko do dokončne odločitve pristojnega organa mine veliko časa, sodišče pa lahko v tem času upravitelju zadeve tudi dodeljuje po vrstnem redu," je opozorila komisija, ki predlaga tudi "natančnejšo ureditev postopka odvzema dovoljenja za opravljanje funkcije upravitelja". Komisija sicer od marca lani od pristojnih sodišč ali ministra ni prejela nobenega predloga za odvzem dovoljenja upravitelju.

Zakaj torej Zalar predlogov komisije, ki bi upnikom bržčas omogočili večji nadzor nad delom upraviteljev, ni "pretopil" v zakon, ampak bo tega popravljala delovna skupina, v kateri poleg dveh (so)avtorjev zakona (Nine Plavšak in Saše Preliča z mariborske pravne fakultete) sedita tudi dva predstavnika stečajnih upraviteljev? Na ministrstvu odgovarjajo, da bo delovna komisija "predloge komisije preučila", pa tudi sicer bo pri pripravi sprememb sodelovala s komisijo.