Po taki sestavi je jasno, da bo Colarič ostal doma. V zraku pa visi potovanje trojice od petih poslancev, ki so člani skupine prijateljstva z Indijo (Jožefa Jerovška in Mira Petka iz SDS ter Matjaža Zanoškarja iz DeSUS). Sklep o zamrznitvi ne najnujnejših potovanj v tujino velja le do 15. novembra, trojica prijateljev Indije pa se v to daljno deželo za pet dni odpravlja zadnje dni novembra. Vseeno je bolj malo možnosti, da bodo tja tudi res prišli, kajti kot je napovedala predsednica zunanjepolitičnega odbora Janja Klasinc, bo ta 11. novembra razpravljal o spremembah pravilnika o potovanjih v tujino in verjetno tudi za leto dni ali več zamrznil ali vsaj omejil potovanja poslancev na podlagi osebnih vabil, ki jih dobijo iz tujine, potovanja skupin prijateljstva in tudi potovanja na razna mednarodna športna srečanja poslancev.

Natančno tak je bil predlog poslancev Zares kolegiju predsednika državnega zbora. Omenjena potovanja po mnenju poslancev Zares niso nujna in niti ne vitalnega pomena za delovanje državnega zbora. Zato se jim lahko zaradi krize in negodovanja v javnosti začasno odpovedo. Nobene velike škode zato ne bo, je prepričana vodja poslancev Zares Cveta Zalokar Oražem. Toda začasna omejitev "poslanskega turizma" je ostala le na papirju, kajti poslance Zares je na včerajšnjem sestanku kolegija podprla samo poslanska skupina Socialnih demokratov.

Gre seveda za samo manjši del potovanj poslancev v tujino, kajti obiskov predsednika parlamenta, potovanja članov sedmih stalnih delegacij v mednarodnih organizacijah in obiskov delegacij posameznih parlamentarnih odborov pri kolegih iz drugih parlamentov po svetu po mnenju Klasinčeve ne bi smeli še dodatno omejevati, ker so pomembna za uveljavljanje slovenske zunanje politike. V imenu varčevanja so že zmanjšali število članov v delegacijah in tudi čas trajanja obiskov v tujini, je še dodala predsednica odbora za zunanjo politiko.

Vodja poslancev SDS Jože Tanko je ob tem predlogu Zares ocenil, da bi bilo najbolj fino in varčevalno, če bi se v Zares sami za dva meseca odpovedali vsem mednarodnim dejavnostim. Zraven je še zahteval, naj se Franco (ime je poudarjeno izgovoril s c in s k, kar je sprožilo proteste, da je spakovanja iz imen političnih nasprotnikov že preveč) Juri Jerovšku in Petku (oba SDS) opraviči, ker je njuno potovanje v Indijo po nemarnem privlekel na dan zato, da bi ju diskreditiral.

Franco Juri je na to odgovoril, da ima že debelo kožo in je vajen grobih žalitev, na primer, da je poslanski kanibal in da dela za interese Hrvaške in Italije, kot ga je po razkritju njegovega eksotičnega potovanja v Indijo javno obtožil prav Jerovšek. Po njegovem mnenju bi se bilo treba zgledovati po Španiji, ki je zaradi varčevanja odpravila skupine prijateljstva. Nič nima proti potovanjem poslancev, če jih kam povabijo, kot so njega v Srebrenico, toda pri tem naj poskrbijo, da stroške poravna gostitelj, ne slovenski davkoplačevalci.